REGION

Premijer Crne Gore o pokušaju državnog udara: Čovjek je došao do naše tajne službe i otrkio čitav scenario

Dušan Marković za američki magazin "Time"

Redakcija

18.2.2017

Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, kazao je, u intervjuu za američki magazin "Time", da su tajne službe nekih članica NATO-a potvrdile informaciju da je na izborni dan spreman državni udar i da su ga organizovala dva pripadnika ruske vojne tajne službe.  

Marković je, odgovarajući na pitanje kako je razotkriven plan za državni udar i kakve dokaze ima da je trebalo da se desi, rekao da nije bilo opipljivih dokaza do 12. oktobra.

"Čovjek je došao kod naše tajne službe i otkrio čitav scenario. Rekao nam je da ga dvojica Rusa podržavaju. Kasnije se ispostavilo da su (Eduard Širokov i Vladimir Popov) pripadnici vojno-obavještajne službe Rusije. Tužilaštvo je pokrenulo istragu kako bi potvrdilo ove navode. Tajne službe država članica NATO-a su takođe potvrdile ovu informaciju, pomogle su nam da složimo sve kockice, jer su sve ove operacije uključivale umiješanost treće strane. Korišteni su serveri kako bi se zaštitila komunikacija", rekao je on, i dodao da su ti serveri zaplijenjeni. 

Marković tvrdi da je jedina informacija dobijena od Rusije potvrda da su Širokov i Popov ruski državljani. On je kazao da se Rusija umiješala u izborni proces, da je vidljivo podržavala određene partije koje se protive NATO-u, i da je mnogo novca "upumpano" nelegalno. 

"Ruski zvaničnici su nam otvoreno prijetili. Njihove službe su bile u kontaktu s političarima, SPC, NVO i nekim medijima", rekao je Marković.

Upitan šta Crna Gora može da ponudi Alijansi, s obzirom na to da ima malu armiju, da nema vojnu akademiju, vazduhoplovstvo, obalsku stražu, Marković je rekao da Crna Gora ima veoma moćnu Luku Bar.

"Ova luka je strateški važna za protivnike NATO-a, posebno nakon konflikta u Siriji kada je Rusija počela da traži dobru morsku bazu u toplijim morima".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.