REGION

Srbija ima najbogatije nalazište bakra i zlata na svijetu

Avaz.ba

21.7.2017

Kanadska kompanija "Nevsun" okončala je istražne geološke radove u okolini Bora, u rejonu Čukaru peki i nedvosmisleno potvrdila da je resurs koji su istraživali - najbogatije svjetsko nalazište bakra i zlata na svijetu!   

Naime, po saznanjima "Novosti", Kanađani su, uz sadržaje bakra koji idu i više od  20 procenata, na dubini od 600 metara pronašli i partiju od 12 metara u kojima sadržaj crvenog metala ide do nevjerovatnih 34 odsto u rudi!

O čemu se, zapravo, radi, bez sumnje najrječitije govori podatak da se ležišta bakra od jedan odsto, ako ih prate odgovarajuće količine rude, smatraju profitabilnim. Uz to, u Rudarsko-topioničarskom basenu "Bor", koji se nalazi svega šest kilometara od mesta gdje su Kanađani istraživali, trenutno se eskploatira ruda s najviše 0,3 odsto crvenog metala u rudi.

Dalje, informacije "Novosti" kazuju i da je "Nevsun" dobio i dodatna istražna prava da nastavi za potragom za bakrom i zlatom i u okolini ležišta Čukaru peki, jer postoje naznake da je to ležište daleko veće od onog koje je do sada uokvireno.

Podaci našeg lista, naime, govore da postoji još najmanje 20 istražnih polja, koji se "naslanjaju" na Čukaru peki i šire se ka zaječarskom selu Nikoličevo, u kojima bi trebalo očekivati rezultate slične onima koji su već potvrđeni.

U ovom velikom poslu, međutim, "Nevsun" ne nastupa sam, što je činjenica koja često promakne očima javnosti. Naime, partner Kanađanima u postojećem ležištu Čukaru peki je američka rudarska korporacija "Friport Mekmoran", jedna od najvećih kompanija te vrste na svijetu.

Uz to, "Nevsun" istražna prava za potragu za bakrom i zlatom u okolini Bora i prema Zaječaru dijeli s multinacionalnom kompanijom "Rio Tinto", koja se smatra najvećom kompanijom te vrste na planeti.

"Rio Tinto", koji zapošljava gotovo  200.000 ljudi u svojim rudnicima širom svijeta, ima istražna prava u okolini Loznice gdje su promašli najbogatiji resurs rude litijuma na planeti. Neke procjene, čak, kazuju, da je reč o nalazištu u Jadarskom basenu koje bi moglo da "pokrije" čak 10 odsto svjetskih potreba za ovim metalom, koji je nezamjenljiva komponenta prilikom izrade litijum-jonskih baterija za mobilne telefone.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.