REGION

Plenković razgovarao sa predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori

Avaz.ba

2.8.2017

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Podgorici, na marginama Samita Jadranske povelje, s predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i unapređenju regionalne saradnje.


Suglasni su da između BiH i Crne Gore nema otvorenih pitanja i da odnosi dvije države mogu biti primjer dobre saradnje u regiji.


Naglasili su da postoji prostor za još kvalitetniju ekonomsku i kulturnu saradnju na obostranu korist građana obje države. Istaknuli su potrebu kreiranja zajedničkih prekograničnih projekata, posebno u segmentu komunikacijskog povezivanja, kako bi se poticao ekonomski razvoj kroz ubrzani promet ljudi i roba.


Zvizdić je rekao da je Bosna i Hercegovina već ispunila dobar dio uslova za MAP-a i da bi aktivacija MAP-a bila jedan veliki iskorak za Bosnu i Hercegovinu.


Marković je istaknuo da je posjeta potpredsjednika SAD-a Mike Pencea veoma važna za Crnu Goru kao i za cijeli region zapadnog Balkana. Istaknuo je da je Crna Gora uz Bosnu i Hercegovinu u svakom smislu, te da je podrška Crne Gore u NATO integracijama neupitna.


Zvizdić je čestitao predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću i građanima Crne Gore punopravno članstvo u NATO savezu i istaknuo da je Crna Gora važan faktor stabilnosti i promoviranja pomirenja i političkog dijaloga u regiji, saopćeno je iz VMBiH.


Također, Zvizdić je razgovarao je danas u Podgorici, na marginama samita Jadranske povelje, s predsjednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić o bilateralnim odnosima dviju zemalja.


Zvizdić je rekao da su dobri politički odnosi BiH i Srbije od izuzetne važnosti za stabilnost i napredak regije.


Istaknuo je da je potrebno, putem stalnog političkog dijaloga na visokom nivou, raditi na riješavanju otvorenih pitanja, te buduću saradnju fokusirati na zajedničke projekte usmjerene infrastrukturnom povezivanju i ekonomskom razvoju.


Dodao je da Srbija i BiH dijele i zajedničke evropske aspiracije koje su dobra osnova i za razvoj budućih, zajedničkih projekata.


Razgovarano je i o realizaciji zaključaka sa zajedničke sjednice dvije vlade i istaknuto da treba ubrzati njihovu realizaciju.


Zvizdić je uputio poziv Brnabić da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.