REGION

Hasanbegović popljuvao izvještaj State Departmenta: To su neutemeljene besmislice

Avaz.ba

16.8.2017

Američki ministar vanjskih poslova Rex Tillerson jučer je predstavio godišnji izvještaj State Departmenta o stanju vjerskih sloboda u svijetu za prošlu godinu. Hrvatskoj je posvećeno sedam stranica, u kojima se često spominju Jakov Sedlar i njegov revizionistički dokumentarni film “Jasenovac - istina”.

Među ostalim, spominje se i kako su mnoge nevladine organizacije, uključujući i Centar Simon Wiesenthal, kritizirale imenovanje Zlatka Hasanbegovića na poziciju ministra kulture i to zbog toga što je prethodno hvalio ustaše i umanjivao njihove zločine. Navodi se i da je Hasanbegović pohvalio Sedlarov falsifikatorski dokumentarac.

Zlatko Hasanbegović, kako navodi HRT, žestoko je reagirao na ove prozivke.

- Riječ je o neutemeljenim besmislicama koje su zapravo falsificirano izvješće hrvatske nevladine, prokazivačke i preplaćene pseudoljevičarske scene, a koje je u nedostatku ozbiljne analitike nekritički preuzelo i dalje proslijedilo američko veleposlanstvo u Zagrebu iz vremena bivše predsjedničke administracije. Jednako je nerelevantno kao i pseudoljevičarski agitprop i difamacijska kampanja protiv predsjednika Trumpa u SAD-u i izvan njega. Hvala - komentirao je Zlatko Hasanbegović, prenosi Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.