REGION

Susret Vučića i Trumpa do kraja godine

Avaz.ba

16.8.2017

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi da se do kraja godine sastane sa predsjednikom SAD Donaldom Trumpom, piše Blic.

Kako navodi list, pozivajući se na izvor iz diplomatskih krugova u Washingtonu, tom susretu prethodiće susret sa potpredsjednikom SAD Mike Penceom u septembru.

Osim toga, Blic navodi da bi taj sastanak trebalo da se dogodi oko 20. septembra i da će biti praktično uvod u sastanak Vučića i Trumpa.

Vučić i Pence bi trebalo da se sastanu na marginama zasedanja GS UN o Kosovu i da razgovaraju o dijalogu Beograda i Prištine, ali i o ukupnoj situaciji u regionu, istakao je sagovornik Blica i dodao da još nije stigla zvanična potvrda da će do ovog sastanka doći.

Kako sada stoje stvari, Pence dolazi u New York i postoji velika mogućnost susreta sa predsjednikom Srbije. Tada bi trebalo da budu dogovoreni i svi detalji susreta Vučića i Trumpa.

Krajem ovog ili početkom sljedećeg meseca, kako saznaje list, Vučića očekuje nastavak kosovskog dijaloga u Briselu.

Ovi sastanci trebalo bi da dovedu do znatnih pomaka kada je riječ o rješavanju kosovskog problema, ali i do rješavanja sveukupne balkanske krize, napominje list.

- Očekujemo da se međunarodna zajednica jasnije odredi prema pitanju stabilnosti Balkana. Naše državno rukovodstvo će insitirati da se izvrši pritisak na Prištinu kako bi oni počeli da ispunjavaju sve ono što je dogovoreno u Briselu, a prije svega da krenu u realizaciju ZSO - ističe visokopozicionirani izvor “Blica“ iz srpske vlasti.

Vučić 7. i 8. septembra treba da ide u posjetu BiH, a početkom oktobra, putovaće u Zagreb na poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.