REGION

Nekadašnji slovenski političar ponovo uspješno izbjegao odlazak u zatvor

Igor Bavčar

Fena

21.8.2017

Nekad istaknuti slovenski političar Igor Bavčar ponovo je uspio odgoditi odlazak u zatvor, nakon što je vrhovni sud odlučio da o njegovoj molbi za odgodu izvršenja kazne treba odlučivati sudsko vijeće u promijenjenom sastavu.

Bavčarovi odvjetnici potvrdili su u ponedjeljak da su vrhovni suci prihvatili zahtjev da se iz odlučivanja o Bavčarevoj molbi izuzmu predsjednik ljubljanskog okružnog suda Marjan Pogačnik i potpredsjednica Sonja Ilovar Gradišar, što znači da će rješavanje molbe za odgodu izvršenja kazne od 5 godina zatvora potrajati jer za predmet treba odrediti nove suce.

Bavčar je 1990-ih godina prošlog stoljeća bio jedan od slovenskih političkih prvaka, ministar unutarnjih poslova u prvoj i drugoj vladi samostalne Slovenije, a kasnije i ministar za europske integracije. 

Zbog gospodarskog kriminala u vrijeme kad je bio glavni direktor koncerna Istrabenz, nakon što se povukao iz politike, Bavčar je lani pravomoćno osuđen na 5 godina zatvora i vraćanje 21 milijuna eura nezakonite imovinske koristi.

Na prvom suđenju bio je 2013. osuđen zbog pranja novca na 7 godina zatvora, ali je tu presudu poništio vrhovni sud. Na ponovljenom suđenju Bavčaru je zatvorska kazna smanjena i postala pravomoćna, ali je odlazak u zatvor izbjegavao molbama i pozivanjem na loše zdravstveno stanje. 

Nakon prve presude prije 4 godine, Bavčar je izbjegao odlazak u zatvor zbog zdravstvenih tegoba, dnosno operacije na srcu na koju je otišao dan prije nego što se trebao javiti u kaznionicu.

Prema pozivu sudbenih vlasti, u zatvor se zbog nove pravomoćne presude trebao javiti 20. prošlog mjeseca, ali je molbom za odgodu to uspješno izbjegao. 

Kako su objavili mediji, dio Bavčarove imovine, osobito nekretnine, u Sloveniji je zbog presude odlukom suda blokirano, ali se vjeruje da je dio imovine prebačen na članove njegove obitelji i prijatelje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.