REGION

Makedonske službe pratile srpske diplomate

Avaz.ba

22.8.2017

Ustanovljeno je da su obavještajne službe Makedonije pratile i nezakonito obrađivale srpske diplomate, piše Blic.

Taj list navodi da su u obavještajno djelovanje protiv Srbije bile uključene i strane sile.

- Srpske diplomate su bez ikakovog razloga praćene, a čak je primjenjivana i metoda zastrašivanja. Dio pritisaka koji je vršen išao je uz aminovanje stranaca - naveo je izvor beogradskog lista.

Odmah smo, čim su nam ova saznanje potvrđena, reagovali da zaštitimo naše službenike, prenio je Blic riječi svog izvora.

Podsjetimo, u nedelju uveče makedonska Televizija Telma je objavila da je cjelokupno osoblje Ambasade Srbije u Skoplju hitno povučeno u Beograd. Od tada traje diplomatski rat između Srbije i Makedonije.

Iz Srbije stižu vijesti da je takva odluka uslijedila nakon što je Makedonija odlučila da promijeni stav u vezi sa prijemom Kosova u UNESCO, ali i da postoje čvrsti dokazi o ofanzivnom djelovanju protiv Srbije.

O postojanju stranog faktora koji je umiješan u cijelu priču juče je govorio i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Iz Makedonije tvrde da će njihov stav o Kosovu u UNESCO biti vezan za stav većine u EU i za sada ne komentarišu tvrdnje o obavještajnom djelovanju protiv Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.