REGION

NOVI DOKAZI | Da li su ruski agenti u Beogradu kovali plan za atentat na Mila Đukanovića?

Avaz.ba

30.8.2017

Britanski mediji "Sky News" i "Telegraf" objavili su tajno snimljene fotografije na kojima se navodno nalaze ruski obavještajci Eduard Šišmakov i Vladimir Popov u društvu srpskog državljanina Aleksandra Sinđelića, za koje se smatra da pružaju ključne dokaze da su Rusi imali plan za nasilan državni udar koji bi se završio atentatom na Mila Đukanovića.

Novi dokazi

Fotografije, za koje se navodi da su ih snimile evropske obavještajne službe, navodno pokazuju dva oficira ruske vojne špijunske službe GRU (ogranak FSB) u posjeti Balkanu kako nadgledaju čovjeka kojeg su angažirali da organizraje krvavo rušenje crnogorske vlade, prenosi "Telegraf".

Vjeruje se da su fotografije snimljene u beogradskom parku neposredno prije spriječenog udara i predstavljaju ključni dio dokaza koji, tužioci kažu, povezuje zavjeru sa ruskim "državnim organima".

Kremlj je demantirao bilo kakvo učešće, a dva proruska lidera opozicije među optuženima, tvrde da je zavjera lažna i smišljena da ih diskredituje.


Međutim, britanski i američki zvaničnici smatraju da je zavjera imala podršku iz Rusije na visokom nivou i da je bila jedan od istaknutih primjera pokušaja Kremlja da podrivaju evropske demokratije.

Britanski "Sky News" prvi je prenio fotografije za koje navodi da su još jedan dokaz da ruski obavještajci stoje iza prošlogodišnjeg pokušaja atentata na Mila Đukanovića.

Kako navodi "Sky News" fotografije su uslikane u Beogradu u vrijeme pokušaja puča u Crnoj Gori. Na jednoj od njih Šišmakov i Popov uslikani su zajedno na klupi, kako se navodi u parku u centru Beograda, a na drugoj je Šišmakov sa srpskim državljaninom Aleksandrom Sinđelićem koji je nakon hapšenja navodno priznao svoje učešće u pokušaju državnog udara i priznao da je radio kao agent za dva Rusa.

Fotografije pasoša

Ranije ove godine, objavljene su fotografije pasoša Eduarda Šišmakova. On je opisan kao asistent vojnog atašea u ruskoj ambasadi u Varšavi, za šta bezbjednosni izvori kažu da je najčešće pseudonim za GRU oficire.

Poljska obavještajna služba objavila je da je Šišmakov protjeran iz te zemlje zbog špijunaže i proglašen personom non grata. 

Vjeruje se da su se Šišmakov i Popov vratili u Rusiju. Njima se, zajedno sa 13 drugih optuženih, uključujući i dva crnogorska opoziciona poslanika i 10 Srba, sudi u odsustvu.

Glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić rekao je za državnu televiziju da "sada imaju dokaze da nacionalističke strukture iz Rusije stoje iza državnog udara, ali i da su pojedini državni organi Rusije uključeni, na određenom nivou".

Suđenje će biti najveći sudski proces u historiji Crne Gore i visoko politički obojeno. 

Također, vjeruje se da je ovo prvi put da su oficiri GRU optuženi za za terorizam i kriminalne aktivnosti u nekoj evropskoj zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.