Odbijena žalba Morine, ispunjeni uslovi za izručenje

Avaz.ba
05.09.2017 15:39
A
A
A

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je prvostepenu odluku kojom je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za izručenje albanskog državljanina Ismaila Morine Srbiji.

Morina je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom "Velike Albanije".

Tom odlukom, koja je objavljena na stranici Vrhovnog suda Hrvatske, odbijena je kao neosnovana žalba Morininog branioca na prvostepeno rješenje Suda u Dubrovniku, kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Morine Republici Srbiji.  

Ovo pravosnažna odluka suda, a shodno zakonskoj proceduri, konačnu odluku - da li će Morina biti izručen Srbiji, donijet će u narednom periodu ministar pravde Hrvatske.

Morina je i dalje u ekstradicionom pritvoru u Dubrovniku.  

Srbija traži Morinu zbog krivičnog djela izazivanje vjerske, rasne i nacionalne mržnje. Protiv njega je u toku istraga Višeg tužilaštva u Beogradu.  

Morinin dubrovački branilac nedavno je podnio hrvatskoj policiji i evropskim institucijama Zahtjev za međunarodnu pravnu zaštitu kako bi spriječio izručenje trećoj državi.  

Odluka o tom zahtjevu se također i dalje čeka.

U svom detaljnom obrazloženju odluke kojom se odbija žalba Morininog advokata, Vrhovni sud Hrvatske navodi da nema objektivnih okolnosti koje bi ukazivale da nisu ispunjeni uslovi za izručenje.

- U konkretnom slucaju, iz svih se okolnosti ne može opravdano pretpostaviti da će izručenik u Republici Srbiji, samo zbog toga što je Albanac i zbog svojih političkih uvjerenja biti diskriminiran tokom suđenja, odnosno da će mu zbog toga položaj biti otežan - navodi se u odluci.