REGION

Privredna komora Srbije: BiH je veliko i važno izvozno tržište za srbijansku privredu, bitno ukidanje barijera

Avaz.ba

8.9.2017

Region u cjelini, kao i trižište BiH, jeste veoma važno za srbijansku privredu, te je zato neophodno uskladiti i pojednostaviti izvozne procedure, izjavio je danas predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i istakao važnost uspostavljanja regionalnog ekonomskog tržišta.

Čadež je rekao da BiH jeste veliko i važno izvozno tržište za srbijanske proizvođače i za privredu i da je dobra vijest da se i predsjednik Aleksandar Vučić založio u Sarajevu za ukidanje svih prepreka i vancarinskih barijera u trgovinskoj razmjeni.

- BiH je važna izvozna destinacija za nas i zato je važno koliko su usklađene dažbine i takse, fitosanitarni propisi, jer sve to utječe na cijenu i to je ono čemu težimo kada govorimo o regionalnom ekonomskom tržištu - kaže Čadež.

Navodi da će u regionalnom ekonomskom tržistu uz sinhronizaciju svih procedura moći da se posluje i u njemu će biti usgalašena svaka procedura na taj način da roba, kapital i ljudi, kada uđu u ovu zonu, nesmetano mogu da trguju i posluju, i to od Horgoša do Drača ili od Horgoša do Mostara.

- To je ono što daje posebnu jačinu balkanskoj šestorki. To znači da se sa jednog od tržišta, koje ima sedam miliona ljudi u Srbiji, prelazi na tržište koje ima od 18 do 20 miliona ljudi. To ne znači samo pojednostavljivanje procedura, već znači da imate potrošače i kupce bliže i na cijelom tom tržištu - objašnjava Čadež.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.