REGION

Čedo Jovanović: Ratko Mladić zbog odnosa prema Srbiji nema pravo na državno jamstvo

Jovanović: Preskup način Mladićevog odnosa prema zemlji

Fena

8.9.2017

Predsjednik Liberalno-demokratske stranke (LDP) i zastupnik u Skupštini Srbije Čedomir Jovanović poručio je danas na konferenciji za novinare u Beogradu da haškom optuženiku Ratku Mladiću ne treba dati državno jamstvo za liječenje u Srbiji jer se, bježeći od Haškog tribunala (ICTY), kukavički ponio prema građanima Srbije.

Jovanović se, komentirajući zahtjev da država Srbija Ratku Mladiću da jamstvo za liječenje izvan Haškog tribunala, izjasnio protiv davanja državnog jamstva jer je Mladić "bio spreman žrtvovati i žrtvovao je milione građana zbog kukavičluka i nespremnosti da se ponaša kao oficir".

Mladićeva sudbina, ocijenio je Jovanović, nije samo lično pitanje njega i njegove porodice niti je bivši komandant vojske bosanskih Srba tek "neki pojedinac koji se nalazi u nekom sudu u inozemstvu".

Jovanović smatra da "Mladić nema pravo na jamstvo zbog odnosa" prema Srbiji jer je, prema njegovoj ocjeni, "preskup način" Mladićevog odnosa prema zemlji.

- Mladić je svoje herojstvo pokazivao skrivajući se po podrumima, dok su milioni bili taoci njegove odluke - kazao je Jovanović.

Kritizirajući Mladića što se nije ponio kao svaki dostojanstveni oficir i rekao da je "njegova sudbina vojnička" te pristao da o krivici odlučuje sud, Jovanović je rekao kako bi u tom slučaju imao pravo tražiti državno jamstvo, prenijela je agencija Tanjug.

- Mladić je sredstvo manipuliranja kojim se u životu održava nacionalizam - ocijenio je Jovanović, rekavši kako je "Mladić simbol tog zla koji je uništilo regiju".

Jovanović se usprotivio tezi kako se "negdje u Den Haagu" Mladića, navodno, želi ubiti uskraćivanjem odgovarajućeg liječenja.

Beogradski mediji objavili su krajem avgusta da je srbijanska ministrica pravosuđa Nela Kuburović spremna zatražiti od Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, sljednika suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY), da se haškom optuženiku Ratku Mladiću zbog pogoršanog zdravlja omogući liječenje u Srbiji.

Vlada Srbije spremna je dati sva neophodna jamstva sudu, u skladu sa zakonom i procedurama, kao što je i do sada činila za svakog svog građanina, objasnili su medijima u tom ministarstvu, nakon što je porodica generala Ratka Mladića zatražila ranije od srbijanske vlade da pruži jamstva Hagu za Mladićevo liječenje u Beogradu.

Bivšeg komandanta Vojske RS tužilaštvo ICTY-ja optužilo je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata diljem BiH, dugotrajnu opsadu i teror nad građanima Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga UN za taoce tokom rata u BiH 1992-1995.

Tužitelji su u završnoj riječi tvrdili kako je tokom suđenja dokazano učešće Mladića u udruženom zločinačkom poduhvatu nasilnog stvaranja srpske države na teritoriji BiH, čiji je bio jedan od protagonista, a za zlodjela zatražili kaznu doživotnog zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.