REGION

Makedonci ostaju bez struje? Bivše rukovodstvo bahato trošilo pare, proizvodnja na minimumu!

Avaz.ba

13.9.2017

Premijer i ministri razmatrali su stanje u kavnom preduzeću "Makedonske elekterane" (ELEM) u periodu od početka ove godine do 1. avgusta.

Prema analizi koja je dostavljena Vladi, proizvodnja električne energije ELEM je u stalnom opadanju, dok je potrošnja uglja i mazuta za proizvedene megavata električne energije je u stalnom porastu.

Takvo nelogično stanje u ELEM nastalo je zbog neadekvatne rehabilitacije odgovarajućih objekata za električnu energiju, kao i neekonomskim aktivnostima potpisivanjem skupih ugovora sa stranim firmama prethodnog rukovodstva.

U kompaniji ima previše zaposlenih i produktivnost je niska, a za plate i naknade više od 5.489 radnika i angažiranih lica po autorskom ugovora u 2016. utrošeno je 56,8 miliona eura. Izuzetno visoki troškovi za različite usluge, najviše su one za usluge advokatskih firmi u zemlji i inostranstvu, za tri godine iznose 2,5 miliona eura.

Vlada je pozvala novo rukovodstvo ELEM, da predloži izlaz za ovu situaciju u kojoj je kompanija, da poveća proizvodnju električne energije kako bi se izbjegli moguće probleme sa manjkom energije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.