REGION

Makedonija traži istovremene pregovore sa EU i Grčkom

Avaz.ba

13.9.2017

Makedonija se nada da je uradila dovoljno da ubijedi Evropsku uniju da počne pregovore o pristupanju, dok se četvrt stoljeća dug spor sa susjednom Grčkom nastavlja. 

To je izjavio makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov. 

Dimitrov je za Reuters rekao da Grčka nije odmah prihvatila prijedlog Makedonije od prošlog mjeseca da upotrebljava ime Bivša jugoslovenska Republika Makedonija, kao u drugim međunarodnim tijelima, prenosi Tanjug.

- Ukoliko ostvarimo dovoljno u smislu reformi kod kuće, nadamo se da ćemo dostići taj stadijum (za početak pregovora o pristupanju EU) i istovremeno postići dogovor oko pitanja imena - rekao Dimitrov.

Britanska agencija podsjeća da je Grčka uložila veto na pokušaj Makedonije da se pridruži EU i NATO jer smatra da naziv Makedonija nagovještava teritorijalne pretenzije nad istoimenom sjevernom oblašću Grčke.

Kako je dodao, do članstva u NATO treba doći kroz pregovore.

On je dodao da je potrebno da Atina vidi Makedoniju kao saveznika.

- Na duže staze, također je u interesu Grčke da za susjeda, na svojoj sjevernoj granici, ima zemlju u kojoj vlada zakon - ocijenio je šef makedonske diplomatije.

Dvije strane trebalo bi da se opet sastanu kasnije ovog mjeseca u Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

Kakav god bio ishod, ukazuje Reuters, Makedonija želi da EU pristane da bar počnu pregovori u pristupanju, koji mogu trajati godinama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.