REGION

Arbitraža: Junker se ne želi uplitati u spor Slovenije i Hrvatske

Avaz.ba

14.9.2017

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) u srijedu je nakon svog govora u Evropskom parlamentu dao zajednički intervju za više evropskih medija, a odgovorio je i na pitanje ljubljanskog "Dela" o slovensko-hrvatskom arbitražnom sporu, potvrdivši da je u kontaktu s oba premijera, ali da im ne želi davati savjete ili se u tu stvar izravno miješati.

Na pitanje slovenskog dopisnika iz Strasbourga, Junker je potvrdio da je u bliskoj komunikaciji s premijerima dviju članica EU, Andrejem Plenkovićem i Mirom Cerarom.

- Ne mislim da bi miješanje evropske strane u taj konflikt bilo mudro i korisno - kazao je Junker, dodavši kako želi da to pitanje riješe dva premijera i njihove vlade.

Prema riječima Junkera, obje države u tom prijeporu moraju znati da to pitanje druge članice "ne zanima".

- Mene to zanima jer znam da je u obje države ta tema značajna i da se o njoj raspravlja. Želim pomoći premijerima - kazao je Junker, upozorivši da u EU postoje mnogo važnije teme, kao što je problem migracija s čime su se u nedavnoj krizi bavile sve zemlje na čijim su se granicama nalazile hiljade izbjeglica.

Slovenski list navodi kako Junkerova izjava o slovensko-hrvatskom prijeporu govori da je on mnogo rezerviraniji od nekih čelnika koji su nedavno izražavali potporu stajalištu slovenske vlade da arbitražnu presudu treba implementirati uz dijalog dviju vlada.

Junker se ne želi uplitati u spor Slovenije i Hrvatske niti davati lekcije vladama u Ljubljani i Zagrebu, ističe u naslovu ljubljansko "Delo".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.