REGION

Odbor se saglasio da se daju garancije za Mladića

Srna

14.9.2017

Odbor za pravni sistem i državne organe Vlade Srbije saglasio se da Srbija da garancije Haškom tribunalu kako bi se teško oboljeli optuženik Ratko Mladić liječio u Srbiji, pišu "Večernje novosti".

List navodi da će se o tome danas izjašnjavati ministarski tim, i da se očekuje pozitivna odluka.

Proceduru o zahtjevu odbrane Ratka Mladića da Vlada Srbije izda garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu zbog liječenja u Beogradu, pokrenulo je Ministarstvo pravde, koje je zatražilo mišljenja drugih ministarstava kako bi se to pitanje što prije našlo pred Vlado.

Porodica i odbrana su izrazile bojazan da bi Tribunal mogao da odugovlači sa davanjem dozvole

Bivši komandant Vojske Republike Srpske je od dolaska u Hag prije sedam godina, imao tri moždana i jedan srčani udar i zdravlje mu je izuzetno narušeno

Garancije za liječenje generala Ratka Mladića ranije je Tribunalu ponudila Rusija, ali je ona odbijena uz obrazloženje da on ima adekvatnu zdravstvenu njegu u Holandiji.

Mladić je nakon višegodišnjeg bjekstva uhapšen u Srbiji te izručen u Haagu u maju 2011.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano u decembru prošle godine.

Ratni komandant bosanskih Srba optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u junu 1995. godine ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi. Optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.