REGION

Tači: Srbija će priznati Kosovo, prije ili kasnije

Fena

21.9.2017

Kosovski predsjednik Hašim Tači (Hashim Thaci) izjavio je da će dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine biti nastavljen u nadi da će biti zaključen konačnim sporazumom, što bi, kako je kazao, značilo priznavanje uzajamnih realnosti i sigurnu budućnost obje zemlje u europskoj perspektivi.

Tači, koji prisustvuje zasjedanju Generalne skupštine UN-a, je u intervjuu za Glas Amerike na albanskom jeziku kazao kako je to potvrđeno sinoć na sastanku lidera zapadnobalkanske šetorke s visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Federikom Mogerini (Federicom Mogherini), na kojem je zaključeno i da se taj proces mora odvijati "brže i dinamičnije". 

Kosovski predsjednik je ocijenio kako normalizacija znači priznavanje stvarnosti u "objema zemljama", što nužno ne znači i da Srbija prizna kosovsku nezavisnost.

"Priznanje Kosova od Srbije se ne može očekivati odmah, ali je to nezaustavljiv proces i to će se dogoditi prije ili kasnije, ali je rano špekulirati ili prejudicirati kako će se konačni sporazum zaključiti. No, mi ćemo raditi da se to dogodi na kraju ovog procesa", kazao je Tači. 

"Priznavanje realnosti i sporazum između naše dvije zemlje, uz posredovanje EU i pune podrške SAD, znači više mira, stabilnosti i dobrosusjedskih odnosa ne samo između Beograda i Prištine, već i za cijelu regiju zapadnog Balkana“, istaknuo je kosovski premijer.

Tači je ranije najavio da će se o konačnom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine građani Kosova izjašnjavati na referendumu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.