REGION

Vijeće Evrope od Srbije traži hitno usvajanje novog zakona o bebama

Avaz.ba

21.9.2017

Komitet ministara Vijeća Evrope pozvao je danas Srbiju da hitno usvoji zakon o "nestalim bebama" kako bi se rasvijetlila sudbina djece koja su navodno nestala iz porodilišta.

Srbija mora da preduzme sve mjere za uspostavljanje mehanizma koji će omogućiti pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji, navodi se u privremenoj rezoluciji, prenose srbijanski mediji.

Vijeće Evrope izrazilo je zabrinutost zbog činjenice da još nije usvojen nacrt zakona koji treba da omogući izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava o nestalim bebama (Zorica Jovanović protiv Srbije), i pored upornih poziva ovog tijela i garancija vlasti u Beogradu. 

U odluci se podsjeća da Srbija, prema članu 46. Evropske konvencije o ljudskim pravima, ima bezuslovnu obavezu da izvršava presude Suda u Strazburu.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 eura odštete i osigura informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji prije više od 30 godina. 

Isti model primjenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji. Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.