REGION

Slovenački premijer otkazao posjetu Hrvatskoj

Miro Cerar

(D. K.)

21.9.2017

Nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković i u UN kompromitaciju arbitražnog postupka Slovenije nazvao nepoštivanjem vladavine prava, njegov slovenački kolega otkazao je svoju službenu posjetu Hrvatskoj.

Plenković se danas obratio Generalnoj skupštini UN gdje je, između ostalog, govorio i o arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije.

Kompromitacija nepristranosti ili nezavisnosti međunarodnih arbitraža i sudova, kao što je bio slučaj u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije, čini njihove odluke pravno nevažećima i nije Hrvatskoj ostavila drugog izbora osim da se povuće iz arbitražnog procesa - rekao je Plenković na zasjedanju najvišeg tijela UN u Njujorku.

Smatramo da ovaj primjer nepoštivanja vladavine prava obeshrabruje države da sporove rješavaju pred nekom trećom stranom - dodao je Plenković.

Slovenačka agencija STA javlja da je nakon Plenkovićevog, inače njegovog prvog, govora u sjedištu UN-a u Njujorku, slovenački premijer Miro Cerar otkazao dolazak u Zagreb koji je bio zakazan za sljedeću sedmicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.