REGION

Bijelo Polje: U centru grada pronađeno oko 20 grobnih mjesta

Avaz.ba

25.9.2017

Stručnjaci iz Polimskog muzeja u Beranama protekle sedmice ukonili su sloj od preko pola metra zemlje u kanalu koji se kopa za atmosfersku kanalizaciju u dijelu Ulice 3. januara u centru Bijelog Polja, gdje je u toku rekonstrukcija gradskog trga. 

Arheolog Predrag Lutovac saopćio je Dnevnim novinama da je tom prilikom u donjem dijelu kanala pronađeno još 13 grobnih mjesta-mezarja.

- Od kako je počelo istraživanje na tom potezu pronađeno je i registrirano oko 20 mezarja, gdje su u ranijem periodu ukopani pripadnici islamske konfesije. Uslijedit će skidanje, odnosno uklanjanje asfalta u donjem dijelu ulice, kako bi utvrdili istinsku granicu nekadašnjeg groblja - kazao je Lutovac, dodajući da se ne isključuje mogućnost pronalaska još grobnih mjesta mezarja.

- Trenutno širimo kanal gdje su sahranjeni pokojnici sa profilne bočne strane. Tokom ove sedmice planiramo da detaljno očistimo skeletne ostatke u kanalu, kako bi se izvršilo njihovo tehničko snimanje i fotografiranje. Dogovoreno je sa lokalnim odborom islamske zajednice da skelete u kompletu podignemo iz mezarja i smjestimo u adekvatnu ambalažu, nakon čega će biti predati predstavnicima islamskog odbora, koji će ih po tradiciji sahraniti na određenom mjestu kod gasulhane - kazao je Lutovac.Planira se, kako je rekao, da arheološko istraživanje na toj lokaciji traje još desetak dana.

- Nakon toga, tačnije nakon arheološke zaštite tog mjesta, steći će se uslovi za nastavak radova na postavljanju cijevi za atmosfersku kanalizaciju, kako bi rekonstrukcija gradskog trga u toj fazi dobila svoje obrise - zaključio je arheolog Lutovac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.