REGION

Agrokor: Protiv Todorića sigurno podižu kaznene prijave

Avaz.ba

7.10.2017

Prenapuhana imovina za 13,4 milijarde kuna (oko četiri milijarde KM) i prikazivanje milijardi kuna (oko 250.000 KM) gubitaka kao dobit u ključnih devet kompanija Agrokora tek su vrh ledenog brijega.

Kako neslužbeno saznaju 24sata.hr, u konsolidiranom izvještaju Agrokora, koje će u ponedjeljak objaviti izvanredna uprava, otkrit će se nove muljaže Ivice Todorića i njegove uprave. 

Ljepša slika

Ono što je sigurno je da će još za nekoliko milijardi pasti realna vrijednost Agrokora jer je imovina bila prenapuhana. Kao što su revizori već otkrili u Konzumu, Tisku i Belju, obaveze koncerna su umjetno smanjivane suprotno računovodstvenim standardima, a imovina je precijenjena. 

Sve je to davalo ljepšu sliku koncerna nego što je realna i služilo je kako bi Todorić uspio dobiti nove kredite od banaka. Saznajemo i da se iznenada pojavilo više od tri milijarde skrivenih troškova samo u Agrokoru d.d., koji su bili skriveni u knjigama i prebacivani iz godine u godinu. Netom prije nego što će Agrokor preuzeti Vladin povjerenik Ante Ramljak, ti troškovi su napokon knjiženi, i to navodno kao priprema za izlazak na burzu i djelomičnu prodaja kompanija. Revizori, kako se saznaje, ne vjeruju da je to istina. Čini se da je novac izvučen, ali još se čeka potvrda.

Kako je već objavljeno, nakon izvještaja u ponedjeljak sigurno idu kaznene prijave protiv Todorića. Ramljak smatra da to mora uraditi jer ga na to obvezuje i zakon koji propisuje da se sve potencijalne nepravilnosti i nezakonitosti moraju prijaviti. Nakon toga će sudbina Todorića zavisiti o brzini istražitelja. Još se ne zna gdje je on točno i hoće li biti dostupan hrvatskom pravosuđu. 

Ivica Todorić je ranije na svojem blogu rekao da nije izvukao ni kunu i da svi potezi imaju opravdanje. Za Hrvatsku stižu i novi problemi. Ruski Sberbank, koji je Todoriću ukupno posudio 1,1 milijardu eura, nije sudjelovao u novom kreditiranju Ramljakove uprave. Oni se žele naplatiti sudskim putem, a drugi čovjek banke, Maksim Poletaev, u petak je otvoreno poručio da bi država, odnosno svi mi, trebala vratiti Todorićeve dugove. Oni su već tužili Todorića.

Odgođeno glasanje 

- S obzirom na to da je Hrvatska nacionalizirala Agrokor, to je sad Vladin dug. Hrvatska bi trebala pretvoriti dug u državne obveznice i isplatiti nas - rekao je Poletaev.

U Saboru je opet odgođeno glasanje o istražnom povjerenstvu. Nisu izglasani ni ustavni suci. HDZ i SDP su se barem dogovorili oko članova. Povjerenstvo će voditi Orsat Miljenić (SDP), ali većinu članova će imati HDZ, četiri. SDP ima dva člana, Most, HNS i PH po jednog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.