REGION

Vučić sa šefovima diplomatije Švedske i Finske: Regionalna ekonomska zona uslov napretka zapadnobalkanskih naroda

Srna

10.10.2017

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u razgovoru sa ministrima vanjskih poslova Švedske i Finske Margot Valstrom (Wallstrom) i Timom Soinijem da se nada uspostavljanju regionalne ekonomske zone, koja bi bila jedan od uslova ekonomskog napretka svih zapadnobalkanskih naroda.

Na sastanku je bilo riječi o bilateralnoj i regionalnoj saradnji, kao i o evropskim integracijama, a Vučić je zahvalio za podršku Švedske i Finske evropskom putu Srbije, saopšteno je iz Pres-službe predsjednika Srbije. 

Vučić je konstatovao da Srbija ima dobre političke odnose sa obje zemlje, što stvara dobru osnovu za povećanje ekonomske saradnje, posebno za porast investicija iz Švedske i Finske, navodeći primjer nedavnog otvaranja robne kuće IKEA u Beogradu.

Predsjednik Srbije je sa šefovima švedske i finske diplomatije razgovarao i o situaciji na zapadnom Balkanu, navodeći da je Srbija opredijeljena da daje pun doprinos regionalnoj stabilnosti.  

Valstrom i Soini istakli su da su Švedska i Finska pravi primjer dobre saradnje, od praktičnih stvari za svakodnevni život stanovnika njihovih zemalja do dubokog političkog razumijevanja.

Oni su izrazili nadu da će doći do povećanja švedskih i finskih investicija, jer Srbija ostvaruje dobre ekonomske rezultate i pokazuje neophodnu stabilnost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.