Ovako će izgledati autoput Beograd - Sarajevo

Avaz.ba
12.10.2017 15:07
A
A
A

Jedan od potpisanih dokumenata Srbije i Turske tokom Erdoanove posjete je i Pismo o namjerama za jačanje i proširenje saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture, kojim se Turska i zvanično uključuje u realizaciju projekta autoputa Beograd-Sarajevo. 

Ideja za taj autoput stara je nekoliko decenija, a njegova trasa povezala bi Požegu i Užice preko Kotromana sa Sarajevom, i bila bi logičan nastavak i krak Koridora 11, koji polazi od Beograda ka Crnoj Gori, preko Pešterske visoravni.

U Saobraćajnom institutu Cip napravljen je generalni projekat autoputa kojim će biti povezani Požega i Užice, prenosi RTS.

Dalja trasa ide ka Republici Srpskoj, ali ne postojećim putem, već, zbog zahtjeva ekologa, zaobilazi nacionalni park Mokra Gora.

Autoput će imati dvije vozne i jednu zaustavnu traku. Projektanti kažu da će dio autoputa kroz Srbiju biti najteži za izgradnju, pa će 60 kilometra koštati čak 760 miliona eura. 

- Ovaj autoput dugačak je 60, 65 kilometara i na ovoj trasi imamo 62 mosta i 22 tunela - kaže Dragoslav Dragićević, odgovorni projektant Cipa. 


Ovdje možete pogledati kako će izgledati auto-put.