REGION

"Izazov - 48 sati": Nova stravična igra vrti se na Facebooku, čuvajte svoju djecu

Avaz.ba

20.10.2017

Među mlađim generacijama se pojavila nova igrica koja je prestravila sve roditelje, a zove se "Izazov - 48 sati" i trend je koji kruži Facebookom. Pravila igre ohrabruju dijete da pobjegne od kuće i nestane na dva dana.

Ovaj bolesni viralni trend također daje dodatne poene za svaku objavu na društvenim mrežama dok djeteta nema. Poželjno je, znači, da roditelji i prijatelji budu van sebe i da objavljuju zabrinute poruke i mole za pomoć kako bi pronašli svoje dijete.

Kada ispune zadatak, djeca se vraćaju kući, a roditelji sretni što im je dijete živo, prelaze preko svega.

Slične bolesne igrice su se pojavljivale u zapadnoj Evropi i prije nekoliko godina, pa je tako prethodnica ovakvih igrica 2015. godine imala naziv "Igra 72 sata", u kojoj su djeca nestajala na period od 72 sata.

Jedna majka iz Sjeverne Irske progovorila je za medije o svom iskustvu. Njeno dijete je sa još jednim iz komšiluka napustilo naselje u kom je živjelo i pronađeni su 55 sati nakon nestanka u potpuno drugom dijelu grada.

- Bila sam prestravljena, plašila sam se da će nastradati, da će ih neko oteti, prodati, silovati... Njima je sve bilo smiješno, nisu osjećali ni trunku žaljenja. Kad je policija privela moje dijete i kad su ga dovezli kući, vidjela sam objave selfija iz policijskog automobila - prepričala je zabrinuta majka.

Žena je tada shvatila da je cijela situacija dio nečega mnogo većeg - bizarne igirice, koja kruži među mladima na internetu.

- Moje dijete je imalo samo 14 godina i nije shvatilo kolikoj se opasnosti izložilo. Treba nešto da se pokrene i da se djeca trgnu da ne budu dio takvih bizarnih i opasnih stvari - priča dalje majka odbjeglog djeteta.

Kako prenose mediji u Srbiji, sve više tinejdžera opsjednuto je ovom igricom.

- O tome se ne priča jer roditelji šute o tome da im je dijete bježalo od kuće. Sve počinje tako što klinci dobiju zadatak da pobjegnu od kuće na 48 sati, a pobjednik je ko izdrži duže. Poželjno je da roditelji i prijatelji budu van sebe i da objavljuju zabrinute poruke i mole za pomoć kako bi pronašli svoje dijete, jer im to u igrici daje dodatne poene. Neki se vrate nakon jednog dana, neki tek nakon što roditelji angažuju policiju, ali kad se vrate uglavnom kažu da su imali ljubavnih problema, a mama i tata onda mole policiju da se sve zataška - kaže izvor upoznat za detaljima ove bizarne igre.

Psiholog Branka Tišma kaže da ova igra datira još od 2015. godine, pa je imala malu pauzu a sada je opet u trendu. Po njenim riječima djeca se upuštaju u ovakve izazove da ih drugari ne bi nazivali kukavicama.

- Oni su u tim godinama kada im je zanimljivo da se čikaju i provociraju. zato djeca pristaju na ovaj izazov, kako bi drugovima pokazali da se ne plaše. Roditelji moraju da prate svoje dijete i da reaguju na svaku promjenu u ponašanju, a posebno ako im djeca do dugo u noć ostaju za kompjuterom - kaže Tišma.

Dodala je da ovu opasnost dodatno pogoršava činjenica da drugovi bjegunca nikada ne otkrivaju, ni razloge zašto je on pobjegao i gdje se nalazi.

Postoje indicije da je i Lazar Ristevski (19) iz Kaluđerice prošle sedmice pobjegao od kuće baš pod utjecajem igre "48 sati". On je sate i sate provodio na internetu i društvenim mrežama i sajtovima, a nestao je bez posebnog razloga. Vratio se kući nakon pet dana kao da ništa nije bilo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.