REGION

Marković vjeruje da će Crna Gora u EU i prije 2025, odgovornost je na liderima regiona

Avaz.ba

2.11.2017

Premijer Crne Gore Duško Marković poručio je da u regionu zapadnog Balkana više nema dileme da sve države žele članstvo u Evropskoj uniji. 

Kaže i da na putu ka EU odgovornost regiona nije u Briselu već među državama i liderima zapadnog Balkana, a vjeruje i da će Crna Gora i prije 2025, za kada je EU najavila naredno proširenje, zaključiti pregovarački proces.

Marković je u Bečićima, na panel-diskusiji na temu “Region nakon četiri godine Berlinskog procesa“ istakao da odgovornost država zapadnog Balkana u procesu ka EU ne smije i ne može biti u Briselu, već među državama i liderima zapadnog Balkana. 

- Mi smo u regionu Zapadnog Balkana imali sukob dvije temeljne vrijednosti- vrijednosti integracija, zajedništva i prosperiteta i onih vrijednosti koje su Balkan vukle godinama na začelje i samu periferiju EU. Uspjeli smo da prevladamo taj drugi sistem vrijednosti, koji je još na našem političkom, bezbjednosnom i svakom drugom tržistu prisutan. I nije nam lako. Možemo izbjeći ovaj konflikt, ako mi u regionu preuzmemo odgovornost za proces. Odgovornost za ovaj proces ne smije niti može biti u Briselu. Odgovornost za ovaj proces leži na nama, državama i liderima država zapadnog Bakana - rekao je Marković.

On je ocijenio da je u regionu zapadnog Balkana u posljednjih nekoliko godina, bez obzira na sve poteškoće napravljen značajan iskorak kada je u pitanju orijentacija država regiona ka EU, odnosno ka osvajanju evropskih vrijednosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.