REGION

Indeks ekonomske snage osam zemalja regiona: Rumunija ubjedljivo najbolja, a evo kako je rangirana BiH

Piše: Avaz.ba

3.11.2017

Uprkos činjenici da se lideri na Balkanu vole pohvaliti napretkom države koju vode, poznato je da ekonomska situacija nije najbolja. Međutim, koliko je stanje zaista loše pokazuje indeks ekonomske snage portala NIN.

NIN-ov indeks uzima u obzir deset različitih ekonomskih parametara, rast BDP-a u prvoj polovini 2017, BDP po stanovniku, prosječna neto isplaćena zarada za prvih šest mjeseci, realni rast zarada, ukupan rast cijena između juna prošle i ove godine, stopa nezaposlenosti, udio investicija, javnog i spoljnog duga u BDP-u i saldo platnog bilansa.

Prema ovom indeksu Rumunija je sa ocjenom 8,25, ekonomski jača od Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Iako je Srbija sa prosjekom od 4,25 najlošije rangirana u regionu ni BiH nije na zavidnoj poziciji.


Kako piše NIN, rezultati predstavljaju veliku neprijatnost za aktuelnu vlast država, posebno Srbije koja je sklona preuveličavanju ekonomskih uspjeha ''lidera u regionu''. Srbija je na dnu svakog od 10 parametara, te je, zajedno sa Crnom Gorom, šampion inflacije. Posljednje mjesto zbog nižih plaća i sporijeg rasta BDP-a ''preotela''  je Makedonija, a BiH ima manji udio investicija u BDP-u.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.