REGION

Mogerini ljutito napustila sastanak s kosovskim premijerom: Evo šta joj je Haradinaj rekao prije toga

Avaz.ba

17.11.2017

Evropska unija (EU) danas je otkazala zakazanu konferenciju za štampu sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, koja je trebalo da bude održana poslije sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, javlja Radio slobodna Evropa (RSE), a Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice Federike Mogerini 8Federica Mogherini), je kao razlog navela "agendu".

Prema izvorima RSE, koji su prisustvovali sastanaku, atmosfera je od samog početka bila napeta, a kulminirala je kada je Haradinaj, navodno, insistirao na jačem angažiranju Sjedinjenih Američkih Država u dijalogu.

"Ona (Federika Mogerini) je ovo uzela lično i nervozno napustila sastanak i nije se više vratila", rekao je izvor za RSE.

Konferencija za štampu je dio dnevnog reda kada se jednom godišnje održava Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje. 

To je bio slučaj u četvrtak sa Srbijom ili u srijedu sa Albanijom, kao i u ranije sa drugim državama regiona, podsjeća RSE.

Inače, na zvaničnom Tviter nalogu Maje Kocijančič, portparolke Mogerini, nema nijednog tvita o današnjem sastanku s Haradinajem, varnicama, ali ni objašnjenja o otkazivanju zajedničke konferencije. 

Štaviše, na njenom Tviteru dominiraju postovi sa slikama najviših zvaničnika Srbije - predsjednika Aleksandra  Vučića i premijerke Ane Brnabić, koji su prethodnih dana razgovarali s Mogerini u Briselu o dijalogu s Prištinom.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.