REGION

Bramerc: Osuđenici u Hagu nisu heroji svog naroda

Avaz.ba

2.12.2017

Haški tribunal nije politička ustanova i na njemu se nije sudilo narodima nego odgovornima za teške ratne zločine i kršenje Ženevske konvencije, kazao je glavni haški tužitelj Serž Bramerc (Serge Brammertz) u razgovoru za ljubljansko "Delo" što ga je list objavio u subotu.

Osuđeni počinitelji nisu vojnici koji su se borili za domovinu, svoja sela ili porodice nego zapovjednici koji su ubijali ratne zarobljenike zaštićene Ženevskom konvencijom. Nema ništa herojskoga u spaljivanju sela, iseljavanju ljudi iz njihovih domova ili poticanju vojnika na masovno spolno nasilje - kazao je Bramerc u razgovoru vođenom prilikom njegova boravka u Sloveniji na nedavno održanom seminaru za mlade pravnike, neposredno nakon izricanja presude Ratku Mladiću. 

Rezidualni mehanizam

- To je osuda Mladića i samo Mladića, a ne osuda naroda. Vrlo je važno da zajednica iz koje je počinitelj razumije da mi to znamo razlikovati - kazao je Bramerc, dodajući da treba isticati kako osuđenici u Hagu nisu heroji nego oni koji se lažno prikazuju braniteljima svog naroda, a zapravo su iskoristili i izdali njegovo povjerenje za svoje vlastite osobne i političke interese. 

Bramerc je rekao da trenutno nastavlja svoj rad u Hagu kako bi se zaključio prijelaz sa ICTY-a na tzv. rezidualni mehanizam, dodavši da na taj mehanizam prijelaze i preostali postupci u slučajevima Stanišić i Simatović, te žalbe Karadžića i Mladića, što je od velike važnosti, ali da će mehanizam pružati i pomoć u suđenjima za ratne zločine pred nacionalnim sudovima.

- Samo u BiH je više od 3.000 neriješenih slučajeva ratnih zločina. Naš ured ima devet miliona stranica dokumenata o konfliktu u nekadašnjoj Jugoslaviji i sve su te informacije na raspolaganju nacionalnim istražnim uredima - kazao je Bramerc.

Prema njegovim riječima, današnja situacija u pogledu suđenja za ratne zločine kao dio procesa pomirenja nije pozitivna. 

Postupci koji se vode u BiH, Srbiji i Hrvatskoj su spori, a kvaliteta saradnje među tužilaštvima tih država slabija nego prije nekoliko godina, među ostalim i zbog izostanka potrebne političke volje.

-  U BiH i Srbiji moraju tek utvrditi novu strategiju tužiteljstva za istraživanje ratnih zločina. To ćemo pitanje sigurno unijeti u naš izvještaj koji pripremamo za Vijeće sigurnosti UN-a. Kvaliteta i obim saradnje među državama nekadašnje Jugoslavije na tom se području na žalost smanjuje - rekao je Bramerc.

Mlade generacije pravnika

Dodao je kako mu razlog za optimizam u pogledu budućnosti tih procesa u regiji daje činjenica da je s podrškom Evropske komisije program obrazovanja u zadnjih devet godina prošlo 120 pravnika "iz regije".

- To je mlada generacija, oni su izbliza vidjeli kako Hag djeluje i pogled na njih daje mi nešto razloga za optimizam. Kod nas su nakon šest mjeseci spoznali da nismo politička ustanova iako kod nas nije sve idealno - kazao je Bramerc.

Zadovoljan presudama Karadžiću i Mladiću

Bramerc je rekao da je zadovoljan presudama Karadžić i Mladiću i da se osjeća "privilegiranim" zbog utjecaja koje će imati te presude.

Te dvije presude imat će utjecaj i od izuzetnog su značaja. Nadajmo se da je to bio zadnji rat u Evropi. I Mladić i Karadžić bili su arhitekti etničkog čišćenja usred Evrope, zato je važno da im je presuđeno - kazao je Bramerc. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.