REGION

Ustavni sud Hrvatske odbacio žalbu Lejle Fazlagić: Odluka nije izvršna, konačnu riječ dat će ministar pravde

Avaz.ba

12.12.2017

Ustavni sud Hrvatske odbacio je i posljednju žalbu bivše sudinice Lejle Fazlagić, osumnjičene za organizirani kriminal u predmetu “Pravda”.

Fazlagić bi tako u narednom periodu trebala biti izručena BiH, gdje je očekuje optužnica za organizirani kriminal. 

Ustavni sud Hrvatske ujedno je i najviša pravosudna institucija koja je odlučivala o izručenju Fazlagićeve nakon što je BiH raspisala međunarodnu potjernicu. 

- Ugovorom između Hrvatske i BiH o izručenju koji je potpisan 28. novembra 2012, a stupio na snagu 6. marta 2014, države potpisnice obavezuju se jedna drugoj izručivati osobe koje se u državi koja traži izručenje progone zbog krivičnog djela ili se traže radi izvršenja kazne zatvora - zaključeno je u odluci Ustavnog suda Hrvatske. 

Fazlagić je u žižu javnosti dospjela u novembru prošle godine tokom međunarodne policijske akcije kodnog naziva “Pravda”.

Međunarodna akcija bila je usmjerena protiv organizirane kriminalne grupe, mahom sudija i advokata iz BiH i Hrvatske koji su počinili višemilionske zloupotrebe. 

Bitno je naglasiti da odluka Ustavnog suda Hrvatske nije izvršna, te da će o svemu konačnu riječ dati Ministarstvo pravde Republike Hrvatske. 

Prema pisanju pojedinih medija, Fazlagić će se dalje žaliti Evropskom sudu za ljudska prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.