REGION

Tijelo bebe držala u ormaru, svekrva ga bacila u kontejner: Otkriveno ko je zaista ubio dijete...

Avaz.ba

15.12.2017

Tužilaštvo u Vrbasu odbacilo je krivičnu prijavu nakon vještačenja koje je pokazalo da je dijete rođeno mrtvo, dok su vještačenja ljekara pokazala da je osumnjičena bila privremeno neuračunljiva zbog postporođajne psihoze koju je proživljavala.

Prema tvrdnjama izvora, sumnju da je ubila dijete pri porođaju, raspirio je nalaz preliminarne obdukcije, koji je uputio na to da je abdomen bebe uži od grudnog koša, što je navodno ukazivalo na to da je dijete udahnulo nakon porođaja, a samim tim i bilo živo. 

Kompletna obdukcija

– Kompletna obdukcija, čiji su rezultati stigli dvije sedmice nakon što je slučaj pronalaska bebe šokirao Srbiju, a Svetlana uhapšena, dokazao je da bronhije kod bebe nisu bile raširene te da je rođena mrtva – navodi izvor Blica.

Advokat koji je zastupao osumnjičenu Ivan Gvozdenac potvrdio je da je postupak obustavljen. 

– Nažalost, još jednom se ispostavilo da osumnjičeni treba da dokazuje svoju nevinost, umjesto da tužilaštvo dokazuje krivicu, i da se ne poštuje presumpcija nevinosti – kaže Gvozdenac.

Sama istraga, koju izvor opisuje kao vrlo temeljnu, otkrila je mnogo više detalja o ovom slučaju, pošto je tek rođeno dijete u kontejner bacila svekrva osumnjičene, i to nakon što je Svetlana poslije porođaja završila u bolnici. Dokazano je i da porodica osumnjičene nije znala da je ona trudna. 

Pomoć ljekara

Nakon porođaja koji se dogodio u kući, nesretna žena je dijete umotala u ćebe, pa ga stavila u orman koji se nalazio u sobi. Tek nakon nekoliko dana, svekrva je bacila ćebe u kontejner, i tako je na kraju završilo na deponiji. Tamo su ga pronašla dva radnika, od kojih je jedan zbog šoka morao da potraži pomoć ljekara.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.