REGION

Primili pacijenta koji je sebi raznio ruku bombom, a u sali mu iz džepa ispala i druga...

Avaz.ba

17.12.2017

Hitna služba u Srbiji ovog mjeseca obilježava 30 godina postojanja. U tih 30 godina nakupio se popriličan broj priča. Za Blic su ispričali neke od njih.

Pacijentu iz džepa ispala bomba

Ekipa doktora istrčava iz vozila Hitne pomoći. Unosi u ambulantu pacijenta čije se stanje pogoršava iz minuta u minutu. Nakon što je bomba eksplodirala u njegovoj ruci tokom mafijaškog obračuna, život mu visi o koncu. Uključuju ga na aparat za reanimaciju. U tom trenutku iz njegovog džepa ispada još jedna bomba s osiguračem izvađenim do pola. Nastaje haos i panika. 

To je samo jedna od bezbroj teških situacija s kojima se suočavaju zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Tada se, srećom, sve dobro završilo. Zahvaljujući prisebnosti jednog od doktora, pacijenti i zaposleni hitno su evakuirani i pozvana je policija. Međutim, sve je moglo završiti tragično.

Nikad ne znamo ko nam dolazi

- Hitno zbrinjavamo pacijente koji stižu s različitih strana. Ne znamo ko nam dolazi tog trenutka, a moramo odmah pružiti pomoć, koja je nekada i borba za život. Tu smo izloženi velikom riziku. Nešto od onoga što nam se događalo prije 15 godina, nažalost, prati nas još uvijek, mada su sada bombe zamijenjene pištoljima i noževima -, objašnjava za "Blic" prof. dr Predrag Mitrović, direktor internističke grupacije u Hitnom centru Kliničkog centar Srbija.

Stiže pacijent koji je pao sa skele. Krvava glava. Tehničari su već spremni i dočekuju vozilo Hitne pomoći ispred ulaza. Unose uplašenog čovjeka, otvaraju mu karton i vode ga u salu. U sali za reanimaciju je već gužva, oko petnaestero zaposlenika. Odavno su dobili poziv i spremno čekaju. U isto vrijeme pregled rade hirurg, ortoped, neurokirurg i urolog. Brzo dijagnosticiraju problem, jer teško povrijeđena osoba ima velike šanse da preživi ukoliko joj se pomogne u prvih sat vremena.

Laki na oružju

Dr. Mitrović bio je prisutan mnogim scenama kada su na medicinsko osoblje vađeni i noževi, ali i pištolji. Neće zaboraviti čovjeka koji je u Hitnu doveo majku. Uveo je u ordinaciju i izvadio nož. Povikao je da će ih sve pobiti ne budu li je odmah pregledali.

Slična scena dogodila se i s jednim muškarcem srednjih godina koji je ušao u ordinaciju, zatvorio vrata za sobom i izvadio pištolj. Prijeteći je povikao da ne može čekati pregled 15 minuta, jer mu nije dobro, i da će sve pobiti ne budu li ga pregledali. Većina ljudi je legla na pod iz straha da pacijent stvarno ne zapuca.

Ipak, svakodnevne situacije s kojima se susreću zaposleni u ovoj ustanovi je borba za tuđe živote. U jednom danu u Urgentnom centru pregleda se između 700 i 1.000 pacijenata u različitim ambulantama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.