REGION

Drama hrvatskih putnika na granici Njemačke: Uzeli su nam pasoše i dali Bugarima

Avaz.ba

5.1.2018

Autobus pun hrvatskih putnika doživio je neugodno iznenađenje na austrijsko-njemačkoj granici u noći s utorka na srijedu. Za sve su krivi njemački granični policajci koji su, nakon pregledavanja pasoša, iste ostavili u autobusu bugarskih registarskih oznaka.

Jedan od razočaranih putnika ispričao je detalje noćne drame za portal 24sata. 

Jednog su izveli iz autobusa

- Naša noćna mora počela je oko 2 sata, kad su njemački policajci ušli u autobus. Bili smo na prijelazu Valzerberg kraj Sacburga i odlučili su nas sve pregledati. Polovinu ljudi pogledali su površno. Vidjeli su njihove lične i pasoše, a jednog su izveli iz autobusa i nisu mu dali u državu. No potom su policajci, vjerojatno kako bi si olakšali posao, uzeli dokumente 17 putnika i napustili autobus - kazao je.

Ističe da se policajci nisu vraćali nazad, dokumente im nisu vratili, a putnicima čak nisu dopustili da odu obaviti nuždu. Štoviše, putnicima čak nisu htjeli niti odgovoriti na pitanje gdje su im pasoši.

Tek su poslije priznali da su ih zabunom ostavili u drugom autobusu. No tu je tek počeo pravi problem. Naime, drugi autobus iz Bugarske već je bio daleko od granice, a kako su putnici saznali, policajci su ih uspjeli zaustaviti tek 80 kilometara od granice. 

Nisu se niti izvinili 

- Sve vrijeme čekanja nisu zaustavili nijedan autobus koji je ulazio u Njemačku. Dokumente su vratili tek oko 5.20 i nisu se izvinili - kaže putnik, dodavši kako su im samo dali potvrdu da su čekali na granici i da to mogu predati na poslu. 

- Brine nas sve što niko ne zna što je bilo s dokumentima i je li ih neko fotografirao. Ako jesu, s fotografijama mogu u Njemačkoj dići i kredit - razočaran je putnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.