Foto: ( Arhiv)

Slovenačka vlada donijela zakon, četiri zaseoka vraća u Hrvatsku

Avaz.ba
11.01.2018 20:21
A
A
A

Slovenačka vlada donijela je nekoliko novih zakona i predložila da ih parlament prihvati po hitnom postupku. Među njima je i zakon čijim usvajanjem bi se nekoliko zaseoka vratilo Hrvatskoj.

Kako je objavljeno poslije redovne sjednice vlade premijera Mira Cerara, predložene su izmjene zakona o općinama i njihovoj teritoriji, zakona o očuvanju prirode, zakona o slovenačkoj ekološkoj zoni na moru i epikontinentalnom pojasu s ciljem da se ti zakoni usklade s arbitražnom presudom o granici s Hrvatskom.

Riječ je o odluci arbitara objavljenoj krajem juna prošle godine, po kojoj bi Sloveniji pripalo više od polovine Savudrijske vale, a imala bi i pravo na nesmetani prolaz brodova, na postavljanje kablova, posebnim koridorom kroz hrvatske vode do otvorenog mora čije su koordinate odredili arbitri.

Nekoliko zaseoka vraća se Hrvatskoj

Zakon o općinama bi trebalo da se promijeni u onom dijelu koji se odnosi na općinu Piran, kojoj su 1994. godine, na zahtjev tadašnjeg parlamenta i uz saglasnost tadašnje vlade Janeza Drnovšeka “priključeni” zaseoci Mlini, Škodelin, Bužini i Škrilje na lijevoj obali Dragonje.

Vlada je prijedlog zakona obrazložila tumačenjem da je spomenutu teritoriju s lijeve obale Dragonje odlukom arbitara “pripao” Hrvatskoj, pa se vraća pod hrvatsku nadležnost.

Izmjenom zakona o zaštiti prirode vlada želi da omogući brzo usklađivanje ekološki zaštićenih područja iz programa Natura 2000 s arbitražnom presudom i evidencijom o državnoj granici.

Slovenačka vlada isto je tako predložila ukidanje zakona kojim je parlament u vrijeme vlade bivšeg premijera Janeza Janše 2005. godine proglasio slovenačku zaštitno-ekološku zonu i epikontinentalni pojas u Jadranu.

Isto tako, slovenačka vlada parlamentu predlaže i izmjene 13. člana pomorskog zakonika, prema kome je spoljna granica teritorijalnog mora ujedno i državna granica.