Plenković kaže da su Hrvatska i Slovenija bliže dogovoru o granici

Avaz.ba
12.01.2018 18:16
A
A
A

Hrvatski premijer Andrej Plenković u petak je kazao kako su Hrvatska i Slovenija puno bliže rješenju o granicama nego što se može zaključiti po javnom ozračju te da je Hrvatska "svoj model predstavila slovenskoj strani i da on može biti vrlo dobar temelj za pronalaženje konačnog rješenja".

Još jednom ponavljam, u samoj supstanci mislim da smo puno bliže rješenju nego što možemo slutiti iz ukupnog javnog ozračja. Mi smo naše stavove pojasnili i slovenskoj strani, a i svim našim partnerima unutar Evropske unije - istaknuo je Plenković u Solinu.  

- Ponavljam hrvatski stav – mi se u cijeloj ovoj situaciji ponašamo odgovorno i zrelo i ne poduzimamo jednostrane poteze koji bi na bilo koji način pridonijeli pogoršanju odnosa između Hrvatske i Slovenije - dodao je hrvatski premijer.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec je ranije u petak u parlamentu rekao da će Hrvatska prije ili kasnije promijeniti stajalište o arbitražnoj presudi, te je kazao da njegovo ministarstvo priprema tužbu protiv Hrvatske pred europskim sudom. Najavio je kako bi Slovenija već krajem februara mogla EU-u dostaviti prijedlog tužbe i pripadajuću dokumentaciju. 

Prema tumačenjima Evropskog suda objavljenima u slovenskim medijima jedna zemlja ne može jednostrano tužiti drugu već je potreban sporazum dvije zemlje da bi se spor iznio pred Evropski sud u Luksemburgu, prenosi Hina.    

- U ovom trenutku ne vidim temelj za bilo kakvu tužbu pred Evropskim sudom jer Hrvatska ne krši niti jedan element pravne stečevine EU-a. Ako Slovenija krene tim putem mi ćemo na to znati odgovoriti - komentirao je Plenković izjavu slovenskog ministra, naglasivši kako je Hrvatska "svoj model predstavila slovenskoj strani i da on može biti vrlo dobar temelj za pronalaženje konačnog rješenja" ne pojašnjavajući dalje sadržaj hrvatskog prijedloga.