REGION

Počeli razgovori o ukidanju rominga u regionu

15.1.2018

Marija Gabrijel (Maria Gabriel), evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo sazvala je prvi sastanak mobilnih operatera sa zapadnog Balkana kako bi se razmatrale mogućnosti oko snižavanja i mogućeg ukidanja tarifa rominga, prvo između zemalja u regionu, a potom i sa zemljama članicama EU.

Natali Vandištat (Nathalie Vandystadt), portparol komesarke Gabrijel, novinarima je saopćila da je na prvom sastanku od kompanija u regionu zatraženo "da istraže moguće opcije kako bi se smanjili troškovi rominga između zemalja zapadnog Balkana".

Kompanije su se složile da u narednim sedmicama podijele neke od svojih prijedloga Komisiji - naglasila je Vandištat.

Ovaj susret je u skladu s prioritetima bugarskog predsjedavanja EU koje će posebnu pažnju posvetiti povezivanju na zapadnom Balkanu.

Na samitu EU - zapadni Balkan, koji će biti održan 17. i 18. maja u Sofiji, najviše će biti razgovarano o povezivanju.

Najavljena je mogućnost da komesarka Gabrijel na tom sastanku izađe s preliminarnim planom o koracima koje treba preduzeti, a koji bi vodili ka potpunom ukidanju tarifa za roming između regiona i EU.

Ukidanje naplate za roming unutar EU, koje je stupilo na snagu u junu prošle godine, smatra se jednim od najvećih uspjeha EU u prethodnim godinama.

Proces koji je vodio od smanjenja pa do potpunog ukidanja tarifa unutar EU trajao je više od deset godina, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.