REGION

Proširenje na zapadni Balkan prioritet bugarskog predsjedavanja EU

Avaz.ba

18.1.2018

Zapadni Balkan je u vrhu prioriteta bugarskog predsjedavanja Evropskom unijom, navodi se u programu koji je ova država poslala Vijeću EU, piše portal "European Western Balkans“.

- Opipljiva evropska perspektiva za zapadni Balkan, uključujući dijalog zasnovan na ispunjavanju uvjeta, politička volja i odlučne reforme u zemljama regije ključni su ne samo za zapadni Balkan nego i za cijelu Uniju - navodi se u programu bugarskog predsjedavanja.

Bugarski zvaničnici su već prošle godine najavili kako će se dok su na čelu Unije ponašati kao da je riječ o "balkanskom predsjedavanju Unijom“. Spremni su iznijeti konkretne prijedloge kako da svaka od država u procesu proširenja Unije ostvari napredak.

Liliana Pavlova, ministrica u vladi zadužena za predsjedavanje Unijom,  rekla je da je integracija Balkana "prirodan proces koji se mora nastaviti“.

- Sada je trenutak. Mir, stabilnost i budućnost Evrope prolazi kroz zapadni Balkan. Bez te regije Evropa nije kompletna - rekla je Pavlova.

Bugarska šefica diplomatije Ekaterina Zaharieva  tim povodom je poručila da očekuje od država regije da pokažu "glad za reformama“.

Također, među prioritetima je navedeno jačanje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa. Očekuje da će centralni događaj biti samit EU i država zapadnog Balkana, koji je zakazan za 17. maj ove godine, koji će biti centralni događaj bugarskog predsjedavanja.

Njime će biti obilježena i 15. godišnjica Samita u Solunu kada je otvorena evropska perspektiva regiji.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.