REGION

ANALIZA: Predsjednica Kolinda nije više "lepršava i romantična", teško je ne primijetiti njen novi stil

Dnevnik.hr.

18.1.2018

Modni stil predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, uvijek je bio tema komentiranja. Ali, iako su čipkaste lepršave raznobojne haljine postale njen veoma čest odabir, u posljednje vrijeme primjetna je promjena stila. 

Ostaje se samo zapitati da li se to Predsjednica prilagodila zimskim tamnijim trendovima ili je u pitanju svojevrsna izgradnja ozbiljnog imidža za predizbornu kampanju.

Na samom početku predsjedničkog mandata Kolinda Grabar-Kitarović plijenila je pažnju svojim modnim izričajem kojega je bazirala na zanimljivim kreacijama, bojama i materijalima. No, izgleda kako se s godinama njen stil polako mijenjao. I tako je s vremenom prešao iz lepršavog u ozbiljniji, iz šarenog u jednobojniji.

Čak i tokom ljetnih manifestacija na kojima je prisustvovala u 2017. godini, Predsjednica je u nekim situacijama nosila crnobojne kombinacije, iako se ne može reći da tokom ljeta nije uživala u bojama. No, jedno je sigurno. Od ljeta je počeo njen, kako se čini, modni zaokret. Predsjednica se posljednjih mjeseci može vidjeti u strožim, jednobojnim modelima odjeće, kojima dominiraju hlače, i to posebno tokom boravka u Hrvatskoj, dok se u inozemnim posjetama potkrade i pokoja suknja.

Pa iako se u Hrvatskoj od suknji "oprostila" još u septembru 2017., tokom posjeta Vladimiru Putinu sredinom oktobra, odlučila se ipak za taj komad ženske odjeće. Ipak, prilikom posjete Turskoj početkom ove godine i sastanka s turskim predsjednikom, nosila je zanimljivo odijelo u kojem je zaista izgledala lijepo i elegantno.

17. januara Grabar-Kitarović doputovala je u našu državu sva odjevena u crno i tako dala povod hrvatskim medijima da istraže njen stil posljednjih mjeseci. Ono što smo vidjeli je kako se, osim kod Putina, zapravo posljednjih mjeseci u javnosti isključivo pojavljivala u hlačama.

Stručnjakinja za neverbalnu komunikaciju, dr.sc. Gabrijela Kišiček smatra kako je odjeća itekako važna u odašiljanju poruka osobe koja je nosi, a to posebno dolazi do izražaja kad je riječ o političarima. 

- Odjeća je vrlo važan dio neverbalne komunikacije i uvijek (namjerno ili nenamjerno) govornik njima šalje određene poruke. Ne samo o sebi nego o svom odnosu prema drugima. Primjerena odjeća, lijepa i uglađena govori o tome da poštujemo osobe, institucije i događaje kojima prisustvujemo. Što se tiče Grabar-Kitarović, njene su čipkaste haljine, pretjerivanje u bojama i neobičnim kreacijama, često odvlačile pažnju od sadržaja njenog govora. Načelna uputa za javni nastup jest da se minimalizira sve što bi odvlačilo pažnju od onoga što se govori. Ako je pretjerana šminka (pretjerane trepavice), ako je neobična frizura i na kraju ako je specifična odjeća, ona će privlačiti više pozornosti (i šire javnosti i sagovornika) od onoga što se govori - smatra Kišiček.

- Odijela, decentnije boje (plava, bež, siva i na kraju crna) odašilju poruku ozbiljnosti, profesionalnosti, stručnosti. Šarene, lepršave, čipkaste haljine, haljine jarkih boja odašilju poruku razigranosti, lepršavog raspoloženja, bezbrižnosti, veselosti, a u poslovnom i profesionalnom okruženju i manje ozbiljnosti. 

Čipka se posebno povezuje s romantičnim raspoloženjem. U svakom slučaju, takve odjevne kombinacije ne odgovaraju ozbiljnom i poslovnom svijetu.

Slično vrijedi i za kosu, odnosno frizuru (iako u tom aspektu kod Grabar-Kitarović nema velikih odstupanja), ali dobro je spomenuti: valovita kosa šalje poruku lepršavosti i bezbrižnosti, ravna poruku profesionalnosti, ozbiljnosti", dodaje. No, ovim novim stilom odjevanja, predsjednica Hrvatske možda se priprema i za novi mandat i želi se, nakon početne lepršavosti, prikazati ipak malo ozbiljnije. Naravno, ovo su sve pretpostavke koje su nam se nametnule s obzirom na njen novi stil, a s tim se slaže i sagovornica Dnevnika.hr.

- Čini se da se Grabar-Kitarović visokom funkcijom nije željela odreći svoje ženstvenosti (koja je takvim načinom odijevanja dolazila do izražaja). Promjena u odijevanju vjerovatno je i rezultat zaokreta koji želi postići u izgradnji svog imidža (a gotovo sigurno to možemo povezati sa začecima predizborne kampanje). Od lepršave i romantične do ozbiljne, profesionalne i stručne. Od čipke do odijela - zaključuje Gabrijela Kišiček. 

Osim neverbalne poruke koja se može iščitati iz Predsjedničinog stila, potražili smo komentar i o samom njenom stilu kojeg "nosi" u posljednje vrijeme.

- Lično smatram da, kao i svako od nas, i Grabar-Kitarović može bolje izgledati. No, po meni, ona izgleda dobro. Moje mišljenje je da se Kolinda bolje osjeća u hlačama, ali da bi trebala više nositi suknje jer joj bolje stoje - rekao je stilist Ivan Friščić.

Na pitanje misli li da je posljednjih mjeseci došlo do zaokreta u njenom modnom izričaju, Friščić odgovara kako mu se ne čini da je tome tako. 

- Nema tu nekog zaokreta u njenom stilu. Samo se radi o tome da se zimi nose tamnije kombinacije, a u proljeće i ljeto šarenije - komentirao je Friščić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.