REGION

Bajrami: Albanci nisu htjeli smrt Olivera Ivanovića, nego kraj suđenja

Avaz.ba

19.1.2018

Urednik dnevnika "Koha ditore" Agron Bajrami kaže da je Oliver Ivanović "dugo vremena smetao beogradskim vlastima i njihovim političkim pulenima na Kosovu".

On je rekao i da Albanci "nisu htjeli njegovu smrt, već kraj suđenja ".

"Što se albanske strane tiče, Ivanović nije bio smetnja, već optuženik za zločine nad civilnim stanovništvom Mitrovice, počinjenim 1999. i 2000. godine. To znači da su Albanci radije htjeli vidjeti kraj suđenja Ivanoviću, nego njegovu smrt koja će, na kraju krajeva, najviše negativnih posljedica donijeti upravo Kosovu", rekao je Bajrami podgoričkim "Vijestima".  

Oliiver Ivanović ubijen je 16. januara ispred sjedišta stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Urednik prištinskog dnevnika je ocijenio da je Ivanović posljednjih mjeseci "anatemisan od strane onih srpskih političara na vlasti i medija bliskih njima koji liju krokodilske suze za njim", prenosi B92.  

On je naveo da je Ivanović slovio za "možda najkredibilnijeg protivnika podjele Kosova među kosovskim Srbima".

"Njemu je bilo jasno da se podjelom Kosova dijele i sami Srbi na one sjeverno i južno od Ibra, što za njega nikako nije moglo biti rješenje, već samo uvod u još teži konflikt", ukazao je Bajrami.  

Prema njegovim riječima ubistvom Ivanovića je uklonjena važna prepreka za one koji bi da dijele i razmjenjuju teritorije, bez obzira na to koliko to dodatne patnje i žrtava koštalo obične ljude koji žive na ovim prostorima, kako Srbima tako i Albancima.

Bajrami je ocijenio da je Ivanovićevo ubistvo "došlo u najgorem mogućem trenutku ne samo za Kosovo, već i za sve one koji bi da se što brže postigne trajan mir i da se normalizuju odnosi između Kosova i Srbije" i najmanje ide naruku nezavisnom Kosovu.  

"Ovako nešto može da ide naruku samo onima koji bi da Balkan ostane bure baruta, uvijek korak od eksplozije", kazao je Bajrami.

Urednik prištinskog dnevnika smatra da je s obzirom na okolnosti u kojima je zločin počinjen "teško zamisliti da je neko sa juga došao na sjever da ubije Ivanovića".  

"Sjevernim dijelom Kosovske Mitrovice godinama de fakto upravljaju Srbi. Čak i one kosovske institucije koje djeluju na sjeveru, kao, na primjer, policija Kosova, čine to preko njihovih srpskih članova. Kosovski policajci na sjeveru su Srbi, većina od njih čak bivši pripadnici MUP-a Srbije, od kojih neki to još jesu", rekao je Bajrami.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.