REGION

Haradinaj: Ubistvo Olivera Ivanovića neće ostaviti posljedice na pregovarački proces Beograda i Prištine

Agencije

22.1.2018

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj (Ramush) rekao je, povodom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu, da poruke izrečene tom prilikom pokazuju kako je retorika između Beograda i Prištine postala umjerenija.

U razgovoru za HRT Haradinaj je kazao da je ubistvo lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića strašan događaj i tragedija te dodao da je Priština zainteresirana da rasvijetli slučaj i otkrije istinu.

- Taj teroristički čin neće ostaviti posljedice na pregovarački proces Beograda i Prištine u Briselu - rekao je on, ocijenivši da se radi o izoliranom slučaju i neprihvatljivom, tragičnom događaju.

Haradinaj tvrdi kako je Kosovo pokazalo da ima kapacitete i za istragu i za sigurnost uopće te dodaje da je stav Prištine "da ne treba nastaviti s postojećim dijalogom, nego da treba preći u njegovu završnu fazu". To je, po njemu, da "Beograd treba da prizna nezavisnost Kosova".

Govoreći o Specijalnom sudu za ratne zločine, Haradinaj je rekao da to za Albance nije prvi put jer je, po njemu, u bivšoj Jugoslaviji pola miliona Albanaca bilo u zatvorima.

- UNMIK nas je također stavljao u zatvore, tribunal za Jugoslaviju, Euleks i na kraju ovo - dodao je Haradinaj.

Upitan da li se plaši da bi i on mogao da se nađe pred tim sudom, kazao je da ga to ne brine "jer ima iskustva".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.