REGION

Predstavljanje Strategije proširenja EU održat će se 6. februara u Strazburu

Fena

22.1.2018

Strategija proširenja, pod nazivom "Vjerodostojna perspektiva proširenja za zapadni Balkan", bit će predstavljena 6. februara tokom plenarnog zasjedanja Evropskog parlamenta u Strazburu, prenosi portal European Western Balkans.

Kako su za ovaj portal potvrdili u Briselu, Kolegij Evropske komisije, kojim će predsjedavati predsjednik Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker), sastat će se tog jutra u Strazburu i do podneva usvojiti finalni tekst strategije.

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han (Johannes Hahn) predstavit će strategiju pred poslanicima Evropskog parlamenta istog dana u 15.00 sati. U to vrijeme, strategija će biti objelodanjena javno, preko portala evropskih institucija, kao i medija.

Prema pisanju medija koji su imali uvid u strategiju, ovaj dokument će obuhvatiti opće smjernice za brži proces integracije svih država regiona, kao i konkretnije datume za evaluaciju postignutog u Crnoj Gori i Srbiji.

Prema indikativnom vremenskom okviru Evropske komisije, proizilazi da će naredna godina biti ključna za države zapadnog Balkana. Tada se čekuje potpisivanje dokumenta o "sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa" između Srbije i Kosova, dok bi Albanija i Makedonija trebale otvoriti pristupne pregovore sa Briselom, a Bosna i Hercegovina bi trebala dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Također, 2019. godina bit će ključna za Srbiju i Crnu Goru u pogledu pregovora o "blokirajućim" poglavljima 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava te pravdu, slobodu i sigurnost.

Kolegij članova komisije, koji se sastoji od 28 članova Komisije, sastaje se najmanje jednom sedmično. U praksi, komesari se sastaju svake srijede ujutro u Briselu, međutim, tokom plenarnih zasjedanja Evropskog parlamenta u Strazburu, sastanak se održava u utorak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.