REGION

Naslovnica koja je izazvala ratno huškanje: Skandalozna karta podijelila balkansku državu na četiri dijela

Avaz.ba

23.1.2018

Elefteri ORA, grčki list, blizak tamošnjoj pravoslavnoj crkvi i krajnjoj desnici u novom je broju objavio kartu Makedonije podijeljene između Albanije, Grčke, Srbije i Bugarske.

Makedonska javnost očekivano je pobijesnila zbog ovog poteza, a kritike su iznijeli i mediji u ostatku regije.

- Objavljivanje takve karte uz ideju o podjeli Makedonije dok se vode razgovori o novom imenu grčko-slavenske Makedonije, što je uvjet za njezino članstvo u NATO-u i dugo očekivanog sastanka premijera Makedonije Zorana Zaeva i premijera Grčke Aleksisa Ciprasa predstavlja ozbiljnu provokaciju za mir na Balkanu - piše albanski portal Antipreš. 

U Solunu je u nedjelju oko 50.000 ljudi koji se protive imenu “Makedonija” u budućem nazivu nekadašnje jugoslavenske republike protestiralo protiv napora Atine i Skoplja da diplomatskim naporima riješe taj spor.

Među 50.000 prosvjednika velika većina su bili pripadnici nacionalističkih grupa, kao i krajnje desne stranke Zlatna zora, poneki svećenici, ali i izaslanstva iz dijaspore. 

Očekuje se da bi se na ovosedmičnom Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu mogli susresti grčki i makedonski premijer.

Elefteri ORA, grčki list, blizak tamošnjoj pravoslavnoj crkvi i krajnjoj desnici. Elefteri ORA, grčki list, blizak tamošnjoj pravoslavnoj crkvi i krajnjoj desnici

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.