REGION

Makedonija spremna da prihvati geografsku odrednicu u imenu

( Arhiv)

CdM

6.2.2018

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da je Makedonija spremna da prihvati geografsku odrednicu u imenu države.

Zaev je rekao da je Vlada Makedonije odlučila da auto-put od sjeverne do južne granice “Aleksandar Makedonski” promijeni ime u “Prijateljstvo”, kao i da skopski aerodrom promijeni dosadašnje ime “Aleksandar Veliki” u Međunarodni aerodrom “Skoplje”.

- Mi smo spremni za geografsku odrednicu - rekao je premijer Makedonije na konferenciji za novinare sa šefom Delegacije EU Samjuelom Žbogarom, koji mu je uručio Strategiju Evropske komisije za Zapadni Balkan.

Zaev je rekao da on sada više neće govoriti o sporu s Grčkom, jer se radi o suštinskom i osjetljivom pitanju i da zadržava dozu obazrivosti pošto želi da pregovarački proces s Grčkom u sporu oko imena Makedonije uspije.

Promjene imena auto-puta i aerodroma je bilo obećanje koje je Zaev dao premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu prilikom njihovog januarskog sastanka u Davosu, gdje su razgovarali o mogućnostima rješavanja dvoipodecenijskog spora koji opterećuje odnose dvije zemlje.

Ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Kocijas prethodno je rekao u intervjuu za Euronews da grčka strana još čeka da Skoplje konačno javno predloži šta će biti dodato nazivu Makedonije i da to objasni narodu.

Podsjećamo, više stotina hiljada ljudi učestvovalo je u nedjelju na protestu u Atini zbog mogućeg kompromisa Grčke u sporu oko naziva Makedonije.

Protesti su organizirani nakon što je posrednik u pregovorima o sporu oko imena Makedonije, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Metju Nimic posjetio Atinu i Skoplje, gdje je sa zvaničnicima razgovarao o mogućnostima rješenja 25-godišnjeg spora.

Posljednji paket prijedloga Nimica utvrđen je nakon posljednje runde razgovora Nimica sa ministrima vanjskih poslova dvaju država u Njujorku, 17. januara, ali dosad nije zvanično predstavljen. Prema saznanjima medija, u pitanju je pet prijedloga: Sjeverna Makedonija, Gornja Makedonija, Nova Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje), Vardarska Republika Makedonija.

Grčka smatra da ime Makedonija podrazumijeva teritorijalne pretenzije na njen sjeverni region, koji nosi isti naziv, a stotine hiljada Grka okupilo se u Solunu prošlog mjeseca u znak protesta protiv upotrebe naziva “Makedonija” u bilo kom rješenju.

Grčka se protivi upotrebi imena “Makedonija” od kako se ta zemlja odvojila od Jugoslavije 1991. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.