REGION

Strategija EU za zapadni Balkan: Beograd i Priština "hitno" moraju pronaći zajednički jezik

Blic.rs

8.2.2018

Priština i Beograd morat će da potpišu pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa kako bi napredovali evropskim putem, navodi se u usvojenoj Strategiji EU za zapadni Balkan.

Međutim, ono što je novina jeste da će to morati uraditi "hitno".

Za razliku od prijedloga ovog dokumenta, gdje se kao rok za to spominjao kraj 2019. godine, u usvojenoj Strategiji se u nekoliko navrata ističe "hitnost" donošenja ovog dokumenta.

"Bez efektivne i sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine kroz dijalog, ne može biti trajne stabilnosti u regionu. Sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji je hitan i suštinski kako bi Srbija i Kosovo mogli da napreduju svojim evropskim putem", navodi se u tekstu.

Također, piše i da - u slučaju Srbije, implementacija ovog dokumenta mora da napreduje znatno brže.

Zanimljivo je da je upravo ovo jedna od konkretnijih stvari koja se navodi na najviše mjesta u dokumentu, koji je Srbiji donekle "iscrtao" evropski put, i koji poručuje da je 2025. može vidjeti kao dio Unije.

Ipak, to nije dovoljno jer se u slučaju Srbije "moraju ispuniti privremeni standardi vezani za odnose s Kosovom (Poglavlje 35), a pravno obavezujući sporazum o stabilizaciji zaključiti hitno".

"U slučaju Srbije, neophodno je postići složen, pravno obavezujući sporazum, koji održava konsolidaciju i potpunu normalizaciju odnosa s Kosovom", piše u tekstu.

Iz svega ovoga jasno je šta će biti pitanje svih pitanja kada je riječ o Srbiji, ali nije najjasnije, šta ta "hitnost" podrazumijeva, koji su rokovi, i do kada će odnosi s Kosovom morati da budu riješeni, piše Blic.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.