REGION

Analiza "Financial Timesa": Albanija može da prestigne Srbiju ka EU

Blic

10.2.2018

Ugledni britanski list "Financial Times" ocjenjuje da nije nerealno da Brisel prepozna napredak Albanije, koja bi na putu evropskih integracija mogla da prestigne Srbiju. Da li je ovaj scenarij moguć, pita se beogradski list "Blic".   

Evropska komisija usvojila je nedavno Strategiju o proširenju EU na zapadni Balkan, a u njoj je zaključeno da bi Srbija i Crna Gora potencijalno već 2025. godine mogle postati nove članice Unije. Brojne evropske diplomate, uključujući i Johanesa hana (Johannes Hahn), komesara za proširenje, navele su da je Srbija predvodnica na putu ka EU, bar kad je riječ o zemljama ovog regiona.  

Drugačiji scenarij

"Financial Times" međutim, ima u vidu i drugačiji scenarij. Konkretno kada je riječ u Srbiji, ovaj list navodi da je put eurointegracija veoma dugačak, kao i da je trenutno svega 26 posto Srba za ulazak u EU. U tekstu također piše da postoji teoretska mogućnost da Albanija prestigne "navodno favoriziranu Srbiju".

Pošto je Junker (Juncker, predsjednik Evropske komisije, prim. aut.) izjavio da će se realna perspektiva ocjenjivati u skladu sa realnim napretkom zemalja, to znači da teoretski, neka od tih zemalja može prestići druge na putu ka EU tokom tog perioda. Tu se prije svega misli na to da EU prepozna napredak Albanije i prekine sve teorije o navodnom favoriziranju Srbije na putu ka članstvu - ocjenjuje britanski list. 


Koliko je zaista realno da Albanija prije Srbije sprovede reforme i ispuni sve uvjete Brisela? Vladimir Međak, predsjednik istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji, ne vjeruje u taj scenarij.

- To je moguće samo ukoliko Srbija ne mrdne narednih pet godina s mjesta. Albanija još nema datum za otpočinjanje pregovora, a najoptimističniji scenarij je kraj ove godine. Prije nego što počnu pregovore, moraju da završe screening i to traje bar godinu i po dana. Mi smo tehnički tri godine ispred njih - smatra Međak i dodaje da se uz sve to ne zna koliko će oni ukupno vremena potrošiti i na pripreme za otvaranje poglavlja, što također može da potraje. 

On, ipak, dodaje da je sve moguće. Kao primjer navodi Makedoniju, koja je 2005. godine dobila status kandidata i tu je stala.

- Srbija tada nije imala ništa. Ni potpisan SSP. Tada nam se raspadala država, a oni su bili tri koraka ispred nas. S druge strane, Crna Gora je od starta bila korak ispred. Do sada je otvorila 30 poglavlja i tri zatvorila. Mi smo otvorili 12 i dva zatvorili. Treba nam godinu i po dana da ih stignemo. Ne isključujem mogućnost da će im trebati više vremena da zatvore poglavlja - ističe Međak. 

Međak. Međak

Da su šanse Albanije da prestigne Srbiju na putu ka EU minimalne, smatra i Marko Savković iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost. On za "Blic" navodi da to može samo da kaže neko ko ne uopće ne poznaje političku situaciju u Albaniji.

Manje prepreke

- To je stvarno malo vjerovatno, iako Albanija ima manje prepreka na evropskom putu i mada su članica NATO-a. Oni imaju veliki problem u reformi pravosuđa i sami su za to krivi. Najveći problem im je sigurnosna provjera sudija koju moraju da sprovedu, a što im je nametnula EU. Koliko je Briselu to važno govori i podatak da u komisiji koja se time bavi nema nijednog Albanca. Sudska reforma im je od ključne važnosti za EU - objašnjava za "Blic" Savković.

On dodaje da Albanija već dugo nije ostvarila nikakva napredak, dok je Srbija već četiri godina u procesu pregovora.

- Prije mislim da veće šanse da nas stigne ima Makedonija. Njihova vlada je ambiciozno ušla u proces reforma i pregovora sa Grčkom. U Albaniji je sve lošije, uključujući i ekonomske pokazatelje. Imaju veliki problem s korupcijom, organiziranim kriminalom i vezom kriminala sa vlastima - zaključuje Savković.

Savković

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.