REGION

Stefanović: Rizična posjeta Vučića Zagrebu, stvara se užasna atmosfera

RTS

11.2.2018

U toku su završne pripreme za sutrašnju posjetu predsjednika Srbije Hrvatskoj. Pripremaju se i oni koji žele da sastanci budu uspješni, ali i oni koji bi to da ometaju. Na Pantovčaku će biti organiziran svečani doček uz sve državne počasti. Policija će već danas kontrolirati mnoga mjesta u Zagrebu, a tokom naredna dva dana bit će angažirane jake policijske snage i u glavnom gradu i u Vrginmostu koji bi Vučić trebalo da posjeti u utorak. Inspiriše se netrpeljivost i mržnja – kada hoćete da pokažete poštovanje prema gostu trasa kretanja se ne objavljuje i ne organizujete mu proteste - to je za RTS kazao ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Stvara se užasna atmosfera, vidjeli ste ko se sve u hrvatskoj javnosti oglašava o našem predsjedniku, koji je kriv zato što je rekao jednu rečenicu – da ne bi savjetovao da ratna odšteta bude tema, ne želeći da se o tome razgovara. Neće čovjek dati da neko ponižava Srbiju. Zbog jedne rečenice proglašavaju ga četnikom, iako nikakav četnik nikada nije bio, proglašavaju ga nekakvim zločincem, čovjek nije počinio nikakav zločin. Nije on spaljivao nekome kuće. Prije svega su kuće njegove porodice spaljene do temelja, i to ne jednom – do posljednjeg čovjeka - rekao je Stefanović. 

Ne samo da su, dodaje, objavljeni detalji susreta, lokacije, već su dozvoljene i demonstracije, što se, ističe, "naprosto ne radi".

Pogledajte kako je Srbija ugostila najvažnije ličnosti svijeta i regiona, kako su izgledale te posjete, da li je država pomagala. Ne može da mi kaže neko da je sve to potpuno spontano. To se apsolutno ne radi, nikada se nije radilo. Kad neko dođe kao gost naše zemlje, ne dozvoljavate mu da mu na svakoj tački gdje se sreće sa vašim zvaničnicima vi organizujete demonstracije nekih od ljudi, prema kojima se u Hrvatskoj vode sudski postupci za raspirivanjae rasne, nacionalane, vjerske netolerancije - rekao je ministar policije Srbije. 

Ne vjeruje da će posjeta biti otkazana zbog toga, ali ističe da je ona rizična, kao što je bila i posjeta BiH.

Ne kažem da zemlja domaćin nema instrumente, ali se prosto inspiriše netrpeljivost i mržnja i imate, uz atmosferu koju stvarate, situaciju da dozvolite da se ljudi okupljaju na tim mjestima gdje će Vučić biti. To vam je kao da prizivate da se neko čudo desi, daleko bilo - ističe Stefanović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.