REGION

Grabar-Kitarović nakon sastanka s Vučićem: Vezuje nas zajednička odgovornost za jugoistok Evrope

S današnje konferencije za medije

E. Ma.

12.2.2018

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se na Pantovčaku s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, nakon čega su održali konferenciju za medije.

Hrvatska predsjednica  kazala je da je veseli interes za ovaj susret. 

- Nakon posljednje eskalacije odlučila sam prekinuti to što se događa oko nas i pozvati Vučića. Naša je obaveza kao predsjednika nalaziti se i razgovarati, nalaziti dodirne tačke, rješavati ono što nas razdvaja i pronalaziti put u budućnost, sigurnost i blagostanje. Vezuje nas i zajednička odgovornost za jugoistok Evrope - kazala je Grabar-Kitarović.

Dodala je da su otvorili mnoga pitanja, te da se u mnogim stvarima  nisu složili, a u nekim su se približili.

- Važno je da smo se dogovorili da ćemo nastaviti razgovarati. Složili smo se o nekoliko otvorenih pitanja, da ona predstavljaju našu ljudsku, moralnu stranu prema građanima naših država, posebno prema porodicama koje traže svoje sinove, članove svojih porodice da se pitanje nestalih riješi što je moguće prije. Ohrabruje me ta odgovornost i volja predsjednika Vučića da izravno razgovara s predstavnicima naših udruženja - kazala je hrvatska predsjednica.

Kazala je da se kroz rad odgovarajućih tijela nastavlja raditi na svim pravosudnim pitanjima koje opterećuju dvije države. Pitanje granica je jedno od tih. 

- Naš prijedlog je da nastavimo bilateralne razgovore kroz naredne dvije godine, a ako se ne dogovorimo u tom vremenu, onda idemo pred međunarodna tijela - kazala je Grabar-Kitarović.

Istaknula je da su razgovarali o jugoistoku Evrope, o nekim konkretnim koracima, o fondovima EU.

- Jedan od projekata koje predlažemo jeste da se ubrza obnova željezničke pruge - Zagreb - Vinkovci - Tovarnik - Šid - Beograd - rekla je Grabar-Kitarović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.