REGION

Aleksandar Vučić za ''Politico'': Platili smo visoku cijenu ekstremnog nacionalizma

( Ilustracija)

Index.hr

13.2.2018

Utjecajni portal ''Politico'' objavio je jutros komentar pod naslovom ''Zapadni Balkan mora razbiti trgovinske barijere'', koji je napisao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. 

U tekstu Vučić pledira za bližu ekonomsku saradnju država regije, naglašavajući da će to pripremiti zemlje zapadnog Balkana za ulazak u Evropsku uniju. No, Vučić se osvrnuo i na svoje političke zablude iz mladosti te osudio ''ekstremni nacionalizam''.

- Budućnost Balkana danas izgleda mnogo svjetlije nego što se moglo predvidjeti prije dvije decenije - piše Vučić na početku svog komentara te dodaje da su ''Balkanski ratovi iza sebe ostavili 100.000 mrtvih, a milione otjerali iz njihovih domova.

- Politički lideri sa suprotstavljenih strana nisu vjerovali jedni drugima niti su imali viziju za budućnost. Kao mladi čovjek u to vrijeme nisam vidio što se može dobiti saradnjom nasuprot podjelama. Sada znam da je moja zemlja platila visoku cijenu za ekstremni nacionalizam - piše Vučić, te ističe da se ''zajedničkom voljom mogu nadići barijere'' i da su se odnosi među zemljama regije ''dramatično promijenili u proteklih deset godina''.

"Gorka neprijateljstva su nas uništila"

Vučić smatra da su lideri u regiji ''odlučili učiti na starim greškama'', da su nadišli ''gorka neprijateljstva koja su nas uništila'', te da sada zemlje zapadnog Balkana ujedinjava želja da se priključe Evropskoj uniji. Ističe da članstvo u EU ''nije cilj samo po sebi'', te da je odgovornost regionalnih lidera ''stvoriti uvjete koji će našim zemljama donijeti rast i prosperitet'', a smatra da se to može naročito postići slobodnom trgovinom. Predsjednik Srbije zagovara da se na zapadnom Balkanu stvori ''zajedničko tržište'', koje bi - smatra Vučić - udvostručilo strane investicije.

Ekonomska povezanost približit će kulture

- Ekonomska integracija će slomiti regionalne granice koje nas dijele od zajedničkog napretka, te će učiniti državne granice manje značajnima - piše Vučić te podsjeća da je ''zapadni Balkan osjetio iz prve ruke destruktivne efekte nacionalizma''. 

Smatra da će veća ekonomska povezanost približiti kulture i ekonomska povezanost približiti kulture, ali i zaustaviti iseljavanje. Stoga pledira da se ide dalje od CEFTA-e i stvori zona slobodne trgovine na zapadnom Balkanu. 

- Neki skeptici vide zajedničku ekonomsku oblast kao alternativu pristupanju EU. Uvjeren sam da je baš suprotno. Ekonomska unija bi služila kao važan korak u pripremi za integraciju u EU - piše Vučić.

- Pitanja koja nas spajaju jača su od onih koja nas dijele. Svi želimo stabilnost. Svi želimo ekonomski rast i prosperitet. Svi mi želimo poboljšati živote našim ljudima. Taj cilj možemo postići samo kroz bližu ekonomsku saradnju - zaključuje Vučić u svom komentaru u ''Politicu''. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.