REGION

Intenzivirani razgovori: Srbija će ispuniti dva zahtjeva Hrvatske?

Blic.rs

21.2.2018

Srbija bi u najskorijem periodu mogla da popusti pred dva zahtjeva Hrvatske - ukidanju Zakona o univerzalnoj jurisdikciji, po kojem sada može da sudi Hrvatima za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše SFRJ, kao i osiguravanju poslaničkih mjesta za hrvatsku nacionalnu manjinu u Skupštini Srbije, ali i na nižim nivoima - pokrajinskom i lokalnom.

Odlazak Aleksandra Vučića u Hrvatsku pokrenuo je razgovore o gotovo svim pitanjima koja godinama unazad opterećuju odnose dvije države.

Intenzivnije se razgovara o pitanjima nestalih, a na dnevnom redu su još dva problema.

Kako je najavljeno, već sljedećeg mjeseca u Beograd stiže hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji će se sresti s ministricom pravde Srbije Nelom Kuburović.

Informaciju o tome objavili su hrvatski mediji, koji su naveli i da će ključna tema razgovora biti ukidanje Zakona o univerzalnoj jurisdikciji.

Navodno će biti sklopljen bilateralni sporazum po kojem će se optuženicima za ratne zločine suditi po mjestu prebivališta.

To, međutim, "Blicu" nije potvrđeno u Ministarstvu pravde Srbije. Kako je rečeno, teme razgovora dvoje ministara bit će poznate pred sam dolazak Bošnjakovića u Beograd.

- Postoje razne teme o kojima Srbija i Hrvatska mogu da razgovaraju u oblasti pravosuđa. Mi se nadamo da će se razgovori završiti dobrim rezultatima, bez obzira na teme koje budu otvorene - kažu za "Blic" u kabinetu Kuburović.

Zakon o univerzalnoj jurisdikciji je inače jedan od ključnih problema koji postoji između dvije države, zbog kojeg je Hrvatska u dva navrata stopirala otvaranje novih poglavlja u pregovorima s EU.

Po važećim propisima, Srbija može da sudi Hrvatima, ali i Bošnjacima i Albancima, za zločine koje su tokom devedesetih počinili bilo gdje na teritoriji bivše države.

Ovaj zakon nije predstavljao problem, sve do hapšenja hrvatskog branitelja u Srbiji i ispostavljene liste Zagrebu od 33 osumnjičena hrvatska državljana za ratne zločine (2011. godina), na kojoj su bili i neki hrvatski zvaničnici.

Otprilike u isto vrijeme hrvatske vlasti poslale su Beogradu ažurirani spisak na kojem je bilo 1.549 imena Srba osumnjičenih za zločine.

Tada su Beograd i Zagreb počeli razgovore o sklapanju bilateralnog sporazuma, ali je zbog promjene vlasti u Srbiji sve stopirano. Tokom boravka u Zagrebu, Vučić je, navodno, u razgovoru s hrvatskim zvaničnicima rekao da je spreman da se takav sporazum ipak usvoji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.