REGION

Slovenija smijenila vojni vrh zbog pada na testu NATO, Andreja Katič ostaje na mjestu ministrice

Agencije

22.2.2018

Nakon što je prošlosedmična evaluacija NATO saveza pokazala da elitna 72. brigada slovenačke vojske nije borbeno spremna za operativne zadatke, Vlada Slovenije je danas odlučila da smijeni vojni vrh, ali ministrica odbrane Andreja Katič, kojoj su zbog skandala također bile upućene kritike, ostaje na svom mjestu.

Predsjednik Vlade Miro Cerar obavijestio je javnost nakon redovne sjednice vlade da je smijenjen načelnik glavnog stožera u vojsci Andrej Osterman, a na njegovo mjesto postavljen Alen Geder, njegov dosadašnji zamjenik, ali je kritike uputio i vojnom vrhu i ministrici

- Očigledno je da se u vojsci događaju stvari koje ni glavni stožer ni ministrica nemaju pod kontrolom - kazao je Cerar, dodavši da će ministrica do kraja mandata vlade zadržati svoj položaj, ali da mu u roku od mjesec mora referirati o mjerama koje je preduzela da se operativna sposobnost elitnog dijela vojske popravi, kako se slični skandali u budućnosti ne bi događali.

Bataljonska skupina slovenačke vojske prošle sedmice imala je vježbu u sklopu evaluacije sposobnosti za operativno djelovanje na terenu prema NATO standardima, ali nije zadovoljila kriterijume, što je izazvalo skandal u javnosti i stručnim vojnim krugovima.

Ministrica se branila da je o svemu saznala iz medija.

Na kritike da je loša spremnost bataljona, koji se u zadnju godinu i po pripremao za buduće operativno djelovanje po najvišim standardima i na stranim poligonima, kriva i loša opremljenost vojske, fluktuacija boljeg kadra, te male plate vojnika i oficira, što se čulo iz sindikata vojnika, odazvao se i premijer, tvrdeći da je njegova vlada učinila sve da se to stanje popravi.

Cerar je čak aludirao da je u tom smislu došlo i do sabotaže na evaluacijskoj vježbi.

- Pretpostavljam da je do slabe ocjene došlo i zato da se naša vojska namjerno ponizi - kazao je Cerar.

Jučer je na skandal u vojsci reagirao i predsjednik države Borut Pahor, zatraživši da ubuduće o svim pripremama i stanju u vojnim redovima bude redovno informiran.

Pahor je zadnje dvije godine dosta rezervirano ocjenjivao spremnost vojske, nezadovoljan njenim godišnjim izvještajima, te govorio da ona u sadašnjem stanju i s postojećim kapacitetima ne bi mogla da rješava kritične situacije ni u slučaju većih elementarnih nesreća, a kamoli kriza ili međunarodnih konflikata, što su mu mnogi zamjerali, govoreći da pretjeruje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.