REGION

Nema odgovornih za unošenje otrova kojim se Praljak ubio

Jutarnji list

27.2.2018

Istraga Haškog suda o samoubistvu Slobodana Praljka, jednog od čelnika samoproglašene "Herceg-Bosne", koji je počinio samoubistvo u haškoj sudnici, završena je i nije ukazala ni na kakav propust službe sigurnosti i protokola Suda, prenosi Jutarnji list.

Takav epilog istrage Praljkova advokatica Nika Pinter ocijenila je "očekivanim". 

Prema tome, konstatira zagrebački dnevnik, niko neće odgovarati za unošenje cijankalija kojim se Praljak ubio, no nema ni odgovora na pitanje kako je otrov uopće dospio u sudnicu.

Sud je završio istragu i zaključio da nije bilo propusta u radu stražarske službe - rekla je Pinter. 

Navela je i kako još jednu istragu vodi holandska policija, koja će o rezultatima istrage obavijestiti hrvatsko diplomatsko predstavništvo.

U sobi Slobodana Praljka, nakon njegove smrti, pronađena je i koverta s imenom "Nika", no Pinter je potvrdila da je u njoj bilo još jedno pismo, upućeno njegovoj supruzi.

Odmah bih se odazvala pozivu Suda ako bi se pokazalo da sam ja saučesnica u Praljkovoj smrti. Istraga bi kratko trajala jer Praljka nije vidjela posljednjih godinu dana - kazala je Pinter. 

Slobodan Praljak počinio je samoubistvo u sudnici Haškog suda kada mu je izrečena presuda kojom je proglašen krivim za ratne zločine.

Osim njega, za ratne zločine su na ukupno 111 godina zatvora krivim proglašena još petorica političkih i vojnih čelnika samoproglašene "Herceg-Bosne".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.