REGIONALNI ODNOSI

Dačić: RS može biti Srbija, ako se svi u BiH tako dogovore

B92

16.3.2018

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi poštovao odluku da se Republika Srpska pripoji Srbiji, ako bi to bio dogovor svih naroda u BiH.

- O budućnosti BiH treba da odlučuju svi narodi, a mi ćemo poštovati njihov dogovor. Ukoliko bude postignut takav dogovor, poštovat ćemo ga -  rekao je Dačić novinarima u Sarajevu, komentirajući izjavu predsjednika RS Milorada Dodika kako bi RS i sjever Kosova trebalo pripojiti Srbiji.

On je ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ističući da se zvanični Beograd zalaže za mir, dijalog i dogovor. 

- Imamo specifične odnose s Republikom Srpskom, ali oni nisu na štetu ni drugog entiteta, drugih naroda ili BiH - istakao je srpski šef diplomatije.

Govoreći o rješavanju pitanja granice između BiH i Srbije, Dačić je rekao da BiH neće imati nikakvih problema u rješavanju ovog pitanja, dodavši da i Srbija i BiH imaju veći problem s rješavanjem pitanja granica s Hrvatskom. 

Komentirajući današnji sastanak šefova diplomatija šest zemalja zapadnog Balkana u Sarajevu, Dačić je ocijenio da će se u nastavku razgovarati o Fondu zapadnog Balkana, koji je formiran na inicijativu Višegradske grupe i u koji svaka država ulaže novac koji se koristi za projekte.

Dodao je da će se razgovarati i o samitu u Londonu. 

- Održavanje samita s najvažnijim zemljama članicama EU dobra je ideja, jer nam daje na znanje da je ipak realna evropska perspektiva. Zadovoljni smo što je Srbija u Strategiji o proširenju, uz Crnu Goru, potpisana kao zemlja koja može računati na članstvo do 2025. godine, ali podržavamo i sve druge na tom putu. To bi bilo veoma dobro i to bi bio faktor stabilizacije i mira na Balkanu kada bi došlo do bržeg članstva - kazao je srbijanski šef diplomatije.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.